Kina förbjuder att äta exotiska djur

Publicerad 2020-02-24

Bland annat fladdermöss och ormar tros ligga bakom coronaviruset, något som inte är helt ovanligt på matbordet i Kina. På måndagen godkände regeringen ett förslag om att förbjuda konsumering av exotiska djur.

Kinas politiker har nu godkänt en lagstiftning för att förbjuda handel med vilda djur på bland annat matmarknader, uppger statlig media. Djurlagsstiftningen har ännu inte gått igenom men politikerna menar att lagförslaget är både nödvändigt och brådskande om landet ska vinna kriget mot den nya epidemin.

Viruset har härletts till en marknad med levande djur i staden Wuhan i Kina, och sedan den 26 januari har alla liknande marknader stängts ner.

Målet: Sluta äta vilda djur

Målet med ett förbud är bland annat att människor i Kina ska sluta äta vilda djur, och även att den illegala handeln ska försvinna, rapporterar statliga CGTN.

Forskning på vilda djur kommer, efter den nya lagstiftningen, att behöva gå igenom strikta kontroller samt behöva bli godkända av myndigheter.

Coronaviruset covid-19 har hittills smittat 79 524 personer, framförallt i Kina och 2 626 dödsfall har rapporterats. Under helgen har Italien sett en rejäl ökning av fall, 219 personer har smittats och fem personer har dött.