EU-flaggan kvar utanför skotska parlamentet

TT-AFP

Publicerad 2020-01-29

EU:s flagga kommer att fortsätta vaja utanför det skotska parlamentet i Edinburgh även efter att Storbritannien lämnar unionen vid midnatt natten till lördag, har parlamentarikerna beslutat. Arkivbild.

Planen var att hala EU-flaggan utanför det skotska parlamentet i Edinburgh när Storbritannien lämnar unionen vid midnatt natten till lördag. Men så blir det inte, för efter en hetsig debatt på onsdagen beslutade parlamentarikerna, med röstsiffrorna 63–54, att flaggan ska fortsätta vaja utanför byggnaden.

Den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon från skotska nationalistpartiet SNP fanns bland dem som ville ha kvar flaggan – vilket retade upp konservativa, liberaler och socialdemokrater inom oppositionen.

I motionen som antogs av parlamentet står det bland annat att EU-flaggan bör bli kvar "som ett tecken på stöd och solidaritet med EU-medborgare som har gjort Skottland till sitt hem".

SNP är pro-EU och vid folkomröstningen 2016 röstade Skottland för att stanna i unionen med siffrorna 62–38. Men i Storbritannien i stort vann brexitanhängarna.