Ny lag mot blåsljusattacker välkomnas

Cecilia Klintö/TT

Uppdaterad 2019-12-30 | Publicerad 2019-12-29

Nu skärps straffen för dem som ger sig på blåljuspersonal.

– Det ger oss ett stärkt skydd, säger Dan Svensson vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Men samtidigt undrar han om ungdomarna som anlagt bränder och avfyrat fyrverkerier nåtts av budskapet.

De två senaste nätterna har varit stökiga i Kristianstad. Bränder har startats i papperskorgar och containrar och poliser som bistått räddningstjänsten har beskjutits med fyrverkerier. Stundtals har poliserna haft svårt att lämna sina fordon på grund allt raketskjutande och räddningstjänsten har vid några tillfällen avstått från att släcka bränder, dels i en papperskorg och dels i en mindre container.

– Det de vill är att polisen ska åka dit. Om vi ser att det inte finns någon risk för spridning och att branden inte innebär en fara för någon, då är det kanske bättre att vi inte åker ut, säger Dan Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Lagändring på nyårsafton

Han välkomnar den nya lagen som träder i kraft efter tolvslaget på nyårsafton. Då införs den nya brottsrubriceringen blåljussabotage, som riktar sig mot den som angriper eller på annat stör blåljuspersonalens arbete.

TT: Kommer den att hjälpa?

– Det är svårt att säga. De här dagarna har det varit ungdomsgäng som har dragit omkring. Jag vet inte om de är medvetna om konsekvenserna, vad de kan få för straff, säger Dan Svensson.

Malmöpolisen Andy Roberts, chef för lokapolisområde norr, vet hur det känns att bli utsatt för fyrverkeribeskjutning. Det har han varit med om flera nyårsaftnar på olika torg i Malmö och även under kravallerna i Rosengård 2008.

"Smäller under fötterna"

– Det är klart att det är obehagligt att stå på en plats där raketer smäller under fötterna eller alldeles intill huvudet, det är ju ingen bra situation arbetsmiljömässigt. Sedan ska vi tåla mer, men när det smäller under fötterna, särskilt de här fyrverkerierna som är så kraftfulla att de kan döda dig, så är ju det absolut ingen trevlig situation.

Han tycker att lagändringen borde ha gjorts tidigare och ser det som självklart att straffen ska vara hårdare för den som ger sig på just blåljuspersonal.

– Det är alldeles utmärkt att vi har fått en lagstiftning som ser allvarligare på när man ger sig på blåljuspersonal, säger Andy Roberts.

Kruxet är att efteråt kunna bevisa vem som avfyrade en viss fyrverkeripjäs, men möjligheterna att göra det har förbättrats, menar Roberts, till exempel genom utökad kameraövervakning och användning av drönare.