Förbjudna ämnen i tatueringar – risken oklar

Micke Larsson/TT

Publicerad 2020-02-12

Tatueringsfärger innehåller ofta ämnen som befaras vara cancerframkallande, eller för höga halter av föroreningar. Men det är oklart hur stora risker de farliga ämnena för med sig vid just tatuering. Arkivbild.

Färger som används vid tatuering innehåller ofta otillåtna ämnen. En del av dem misstänks kunna orsaka cancer.

– Men det är oklart om hälsan hos de tatuerade påverkas. Där behövs mera forskning, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket.

I en ny granskning har Läkemedelsverket analyserat 24 färger för tatuering och permanent makeup. Hälften av färgerna innehöll något förbjudet ämne eller hade för höga halter av föroreningar. Fem av färgerna innehöll aromatiska aminer, som bland annat misstänks vara cancerframkallande.

Läkemedelsverket har gjort två liknande granskningar tidigare, med liknande resultat. Läget har alltså inte blivit bättre.

Till lymfkörtlarna

Samtidigt är det osäkert vilken påverkan de skadliga ämnena har vid just tatuering. Ingen koppling mellan tatueringar och cancer har kunnat påvisas.

– Man vet att färgpigment från tatueringar kan vandra iväg till kroppens lymfkörtlar. Men man vet inte hur det påverkar hälsan, säger Magnus Crona på Läkemedelsverket.

– Och vad som händer 20 år efter tatueringen, det vet vi inte heller, tillägger Crona.

Halterna av skadliga ämnen i respektive färg, och hur stor tatueringen är, kan antas spela roll för eventuella hälsoeffekter.

Avråder inte

Läkemedelsverket avråder inte från tatueringar.

– Men vi stoppar färg med otillåtet innehåll när vi hittar den. Det är bra om konsumenterna också sätter tryck på branschen, säger Magnus Crona.

Nästan all färg som används vid tatueringar eller permanent makeup är importerad, oftast från USA, Asien eller andra håll utanför EU.

– Vi rekommenderar importörerna att använda leverantörer som kan visa analysprotokoll, påpekar Crona.

En tatuerare ska vara anmäld hos kommunen, som sköter tillsynen av denna sorts verksamhet.

Det finns också branschföreningar för tatuerare och företag som utför permanent makeup.

Nickel utan varning

Magnus Crona framhåller att importföretagen som Läkemedelsverket granskat varit tillmötesgående och hjälpsamma.

– Fem färger hade höga halter av nickel. Dem tog företagen bort frivilligt, säger han.

Totalt innehöll 18 av de 24 färgerna nickel. De flesta av dessa saknade vid granskningen den obligatoriska varningstexten, som ska hjälpa nickelallergiker.

Den nu utförda granskningen kan dock ses som en droppe i havet. Omkring 3 200 tatueringsfärger finns anmälda i Läkemedelsverkets register.

Följ ämnen i artikeln