Nya uppgifterna kan lösa Palmemordet

Publicerad 2020-02-19

Chefsåklagare Krister Petersson kommer antingen att åtala någon eller lägga ner den 34 år gamla förundersökningen om Palmemordet.

– Det är en blandning av olika saker som leder fram till det här, säger Krister Petersson.

Bland annat har man en ny bild av vad som skett på brottsplatsen.

Det var på tisdagen som chefsåklagare Krister Petersson meddelade att utredningen kring mordet på statsminister Olof Palme på Sveavägen 1986 är på väg att avslutas eller att en person kan åtalas före sommaren.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer inget åtal att väckas utan förundersökningen kommer att läggas ner eftersom misstankarna riktas mot en nu avliden person som inte är den tidigare misstänkte Christer Pettersson.

”Blandning av många olika saker”

På onsdagen uppgav Krister Petersson att det är olika saker som ligger bakom den nya bilden.

– Under åren som jag har varit förundersökningsledare har vi gått igenom och analyserat det material som funnits i utredningen, och när man kommer in med nya ögon så ser man saker på ett annat sätt, man gör andra bedömningar och egna förundersökningar och förhör. Så det är en blandning av många olika saker som leder fram till mitt positiva uttalande.

Vet du vem som mördade Olof Palme?

– Det är en intressant fråga men det är inget som jag känner mig manad att svara på just nu. Men vi tycker att vi har fått en ganska klar bild av vad som har hänt vid mordtillfället.

– Men jag går inte ut och säger om jag vet vem som gjorde ditt eller datt.

Men kommer vi att få veta vem som mördade Olof Palme?

– Jag hoppas att vi ska kunna ge vår bild av vad vi menar har hänt. Om det räcker till ett åtal får vi återkomma till. Jag kan dock inte svara för hur alla kommer att uppfatta det beslut vi meddelar, men vi kan stå för det och jag hoppas att folk ska begripa vad vi menar.

Teorierna fortsätter leva

Du menar att folk inte kommer bli nöjda med ert besked?

– Den här utredningen har hållit på i 35 år och människor har sina egna teorier, vilket jag märker i mitt arbete då vi fortfarande får in tips från allmänheten. De teorierna fortsätter därmed att leva vidare.

Hur ser du på Skandiamannens roll i detta?

– Vi har noterat att det givits ut ett antal böcker och att det skrivits rätt mycket om honom men hur och om vi bedömer uppgifterna vill jag inte gå ut med just nu utan jag bara konstaterar att det har skrivits om honom.

Hur ställer du dig till spekulationerna att det skett ett konkret genombrott i utredningen, att man till exempel kan ha hittat ett mordvapnet?

– Det får stå för dem som analyserar. Jag har varit mån om att svara på frågan hur vi ligger till i utredningen och att min ambition är att vi ska avsluta detta under första halvåret av 2020. Det innebär att vi har kommit fram till något genom åren men om det betyder att vi har gjort ett genombrott får avvakta.

Har ni hittat mordvapnet?

– Det har skett tekniska undersökningar under min tid som förundersökningsledare men vad resultaten av det är vill jag inte gå ut med.

Hur känns det att vara nära en lösning?

– För mig känns det viktigt att anhöriga kan sätta punkt och att svenska folket får en chans att kunna läka det sår som fortfarande är öppet. Det känns bävande men samtidigt motiverande att vi kan presentera en vettig lösning på detta. 

”Står bakom slutsatserna”

Men en lösning behöver inte betyda en gärningsman bakom lås och bom?

– Det måste inte betyda det. Jag har pratat om vilka teoretiska möjligheter som finns men vi kommer att meddela detta i samband med åtalsfrågan.

Men du känner dig trygg med att ni vet hur mordet har gått till?

– Vi har analyserat det väldigt noggrant och de slutsatser vi presenterar kommer jag att stå bakom.

I tidigare intervjuer har chefsåklagaren pratat om att man vill ta utredningen ”tillbaka till brottsplatsen”, något han fortfarande håller fast vid som en viktig princip. Alltså att låta ”polisspår” eller ”Sydafrikaspår” komma i andra hand.

– Min inställning har varit att man gör tvärtom, man försöker analysera och få klart för sig exakt vad som har hänt på brottsplatsen. Vilka personer fanns där och vad har de gjort? Sedan får man som om det finns spår som leder utåt, säger Krister Petersson.

Inget datum bestämt

Genom åren har Palmegruppen hållit flera förhör i månaden.

– Man märker vilken oerhörd påverkan som kan komma ganska snabbt på vittnena och man undrar ibland om det är samma vittnesmål som man läser från samma person med bara några månader emellan.

Något datum för när Palmegruppen kan meddela besked är ännu inte bestämt.

Olof Palme 1985.
Krister Petersson.