M vill ge 5 000 extra till vårdpersonal

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2020-03-30

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vill ge lönetillägg till vårdpersonalen som bekämpar coronaviruset. Arkivbild.

Ge vårdpersonal i frontlinjen 5 000 kronor extra i månadslön, anser Moderaterna.

Totalt vill partiet ge kommuner och regioner 15 miljarder kronor i resurstillskott för att hantera coronakrisen.

Det räcker inte med applåder från balkonger för att visa uppskattning för det jobb som personalen i vård och omsorg gör, anser Moderaterna.

– Det är en extraordinär situation och vi vill visa att vi ser det, och åtminstone delvis kompensera för det, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Därför lägger partiet ett förslag om extra resurser till vård och omsorg på 15 miljarder kronor.

Ungefär hälften ska gå till en extralön till sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, vårdbiträden och andra som jobbar för att bekämpa viruset. Tillägget ska betalas ut under tre månader, mars–maj, och ska även kunna gå till exempelvis taxiresor hem efter extra långa arbetspass.

Runt hälften av pengarna beräknas gå till kommuner och regioner för att köpa in ytterligare personlig skyddsutrustning, medicinsk utrustning, testkit och fler intensivvårdsplatser.

Moderaterna hoppas att få brett stöd för förslaget bland andra partier.

– Vi är beredda att diskutera med fack, arbetsgivare och regering om den exakta utformningen. Det viktiga är att det kommer mer pengar till personalen längst fram i frontlinjen, säger Elisabeth Svantesson.

Följ ämnen i artikeln