Oppositionen kritisk till lagförslaget: ”Oacceptabla brister”

Publicerad 2020-04-04

Regeringens förslag att själv fatta beslut om att stänga ner delar av samhället utan att gå via riksdagen får nu hård kritik – från både höger och vänster.

Enligt Ulf Kristersson (M) innehåller förslaget oacceptabla brister.

– Vi kräver att regeringen sätter sig i samtal med oppositionen nu, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare

Det var igår kväll som Expressen avslöjade ett förslag till krislag som regeringen har tagit fram. I den föreslår man kraftigtutökade befogenheter för regeringen.

I förslaget vill regeringen ge sig makten att själv fatta beslut om att till exempel begränsa folksamlingar, stänga ner köpcentrum, nattklubbar och gym, liksom infrastruktur och kommunikationer som flygplatser, tågstationer och vägar. Utan att behöva gå genom riksdagen.

Ulf Kristersson (M).

”Är slarvigt”

Men nu möter lagförslaget hård kritik från oppositionen. Ulf Kristersson (M) skriver i ett inlägg på Facebook att förslaget är slarvigt framtaget.

”En helt oacceptabel brist i det aktuella förslag som vi fick några timmar på oss att bearbeta, är att det helt och hållet vill runda riksdagen som folkets yttersta representant. Till och med i den krislag som gäller i krig har riksdagen en tydlig roll. Regeringen får i krig ett större mandat än vanligt – men alla åtgärder som regeringen fattar beslut om med stöd av den krislagen och som gäller omedelbart ska inom en vis tid godkännas, eller upphävas, av riksdagen”, skriver han i inlägget.

Han tycker att oppositionen skulle ha involverats tidigare i framtagandet av krislagen.

”Detta handlar i grunden om hur vår demokrati ska fungera i kris, och konsekvenserna för enskilda människor kan bli mycket stora. Det är därför djupt otillfredsställande att regeringen valt att involvera riksdagens partier så sent och relativt slarvigt i denna helt centrala fråga. Men nu är vi där vi är”.

Jonas Sjöstedt (V).

”Ger regeringen långtgående makt”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är också kritisk till regeringens förslag. Både han och Kristersson tycker att regeringen ska kunna fatta snabba beslut, men att dessa ska kunna upphävas i efterhand om riksdagen röstar nej till dem.

–Det här förslaget skulle ge regeringen mycket långtgående makt som påverkar många individer, företag och verksamheter. Det är självklart att man måste komma tillbaka till riksdagen så att den har möjlighet att upphäva det. Vi tycker också att lagen bara ska gälla en månad i taget, säger han.

Vilka problematiska beslut skulle kunna fattas som du ser framför dig?

– Förslaget till lagtext är rätt vitt formulerat och det är svårt att veta vilka beslut som skulle kunna fattas, det är det som är problemet, säger Jonas Sjöstedt (V).

Han kräver nu att regeringen sätter sig i samtal med oppositionen.

– Vi har haft en bra dialog hittills. Jag tycker att de ska vara rädda om det här och ha en samlad opposition med sig. Jag förutsätter att de vill det, det vore helt orimligt att de vill köra över oss i det här läget, säger Jonas Sjöstedt (V).

Moderaterna kommer att avvakta Lagrådets synpunkter på lagförslaget innan man fattar ett slutgiltigt beslut om hur man ställer sig till det.