Så väntas kvinnornas vardag bli i nya Afghanistan

Kvinnornas ansikten målas över – igen

Uppdaterad 2021-08-19 | Publicerad 2021-08-18

I Kabuls offentliga rum suddas nu kvinnliga ansikten bort från husfasader.

Många fasar för att en återgång till förra terrorregimen är att vänta.

– Vi kan redan nu se att det har börjat, säger Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet.

Afghanistan heter inte längre Afghanistan.

Nationens namn är numera och återigen ”det islamiska emiratet Afghanistan”. Senast landet kallades så var under den förra talibanregimen under 90-talet.

För landets kvinnliga befolkning innebär det nya styret troligtvis också en tillbakagång till ett mer restriktivt liv.

Kvinnor i ett skyltfönster målas över. Det är inte första gången det sker, även tidigare under talibanregimen var det samma sak. Bilden ska vara tagen i Afghanistan.

”Det här är er sista dag ute på gatorna”

Tidigt under söndagen, strax efter övertagandet, fick en grupp kvinnliga studenter veta att talibanerna kommit till Kabul. En av dem berättar för The Guardian att när hon hörde det ville hon bara ta sig hem. Men det var inte möjligt, inga taxichaufförer ville bli påkomna med att köra en kvinna.

Samtidigt som de försökte ordna med sin transport stod det män runtomkring och skrattade och hånade de kvinnliga studenterna.

– Gå och ta på era burkor, ropade en.

– Det här är er sista dag ute på gatorna, ropade en annan.

– Jag kommer gifta mig med fyra av er snart, ropade den tredje.

När talibanerna tog över Kabul fick kvinnor höra att det var deras sista dag ute på gatorna. Bilden är från Kabul den 18 augusti.

Den kvinnliga studenten berättar att det första hon gjorde när hon väl kom hem var att gömma sina ID-handlingar, diplom och certifikat. Hon har studerat vid två av Kabuls bästa universitet och skulle till hösten ta dubbla examen.

– Som kvinna känner jag att jag är ett offer i ett politiskt krig som män har startat. Jag känner att jag inte längre kan skratta högt, jag kan inte längre lyssna på mina favoritlåtar, jag kan inte längre träffa mina vänner på vårt favoritkafé, jag kan inte längre bära min bästa gula klänning eller ha läppstift.

– Jag kan inte längre gå till mitt jobb eller avsluta min universitetsutbildning som jag arbetat med i flera år, berättar studenten för The Guardian.

De senaste åren har den kvinnliga studenten arbetat som lärare och undervisat barn i engelska. Något hon nu menar kommer vara omöjligt.

– Varje gång jag tänker på att mina underbara små flickelever nu ska avbryta sin utbildning och stanna hemma, så faller mina tårar.

”Ett förfärligt förtryck”

Senast talibanerna styrde Afghanistan var mellan 1996 och 2001. Då fick kvinnor inte utbilda sig. De fick inte heller arbeta utanför hemmet och de fick bara lämna bostaden om de bar burka och var i sällskap med en manlig släkting.

– Det kommer sannolikt gå tillbaka till hur det var förra gången, exakt hur långt man går är svårt att säga men vi kan redan nu se att det har börjat, säger Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska Institutet.

Sedan övertagandet av huvudstaden Kabul under söndagen har sociala medier svämmat över av bilder och videor som visar hur talibaner målar över kvinnliga ansikten på reklambilder och väggmålningar.

Ett tydligt tecken, enligt Jan Hallenberg som också sett bilderna, på att talibanernas ambitioner är att det nya Afghanistan ska bli som det gamla Afghanistan.

– Under den förra talibantiden var kvinnor utsatta för ett förfärligt förtryck, säger Jan Hallengren.

En västerländsk medelklass har vuxit fram

Efter den amerikanska invasionen av Afghanistan 2001 ändrades kvinnornas situation i landet radikalt.

– Under de senaste 20 åren har en västerländsk medelklass vuxit fram i de större städerna, kvinnor har kunnat ha karriärer, de har kunnat utbilda sig och vara politiskt aktiva, säger Jan Hallengren och tillägger att 27 procent av platserna i det afghanska parlamentet tidigare var reserverade för kvinnor.

Men så kommer det knappast vara från och med nu.

– Det kommer inte finnas ett parlament, det blir sannolikt någon form av islamiska sammanslutningar som leder landet och där kommer det knappast finnas några kvinnor.

Lovar att respektera kvinnors rättigheter

Talibanerna har i sina officiella kanaler kommunicerat att de lovar att respektera kvinnors rättigheter. De säger att deras policy är att kvinnor ska tillåtas att studera och arbeta ”inom ramverket för islam”. De löftena ger Jan Hallengren inte mycket för.

En som däremot lämnar det något mer öppet är Klas Bjurström, strategisk rådgivare vid Svenska Afghanistankommittén:

– Talibanerna har de senaste åren signalerat att de ser en annan utveckling framför sig där kvinnor faktiskt har möjlighet att arbeta och gå i skolan, säger Klas Bjurström och fortsätter:

– Oavsett hur det går kommer det bli svårare för kvinnor att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. För även om man officiellt tillåter utbildning eller arbete, så kan det vara så att talibaner inför begränsningar och säger att ”ja kvinnor får yrkesarbeta men de får inte arbeta på samma platser som män” och då blir det helt plötsligt uteslutna ändå.

Zarmina Kakar är en kvinnorättsaktivist som säger att hon känner oro för hur det ska bli i Afghanistan. Hon var med 1996 och befarar att det ska bli likadant igen: ”Vi kommer att återvända till samma mörka dagar som då”, säger hon.