Amerikansk amiral: Svenska marinen en av världens bästa

Publicerad 2022-06-04

USA:s sjöstridskrafter har mycket av lära av den svenska marinen.

Det hävdar vice amiral Eugene H Black:

– Absolut. Den svenska marinen är bland de bästa i världen när det gäller dieseldrivna ubåtar i trånga vatten, säger han till Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Inför militärövningen Baltops 2022, där 16 nationer, ett 40-tal fartyg och 7000 personer deltar, höll den amerikanska sjätte flottans chef, viceamiral Eugene H Black, presskonferens med sina svenska värdar på lördagen. Viceamiralen svarade på Aftonbladets frågor.

Vilken skillnad blir det för Nato om Sverige och Finland blir medlemmar i alliansen?

– Då får vi mycket kvalificerade partners, som vi redan har ett nära samarbete med. Det tar oss helt enkelt till nästa nivå. Det finns bara goda fördelar med detta. Förhoppningsvis kommer svenska och finska officerare att ingå i våra staber.

Amerikanska sjätte flottans chef, viceamiral Eugene H Black under besöket i Stockholm på lördagen.

Övningen Baltops 2022 är 30 procent större än förra året. Är det för att ni vill avskräcka ryssarna?

– Den är 30 procent större av flera anledningar. Den första är att vår marinkår har lämnat öknen i Afghanistan och Irak, och nu kommer tillbaka till havet. För första gången på många år får jag ta med mig amfibieskepp till övningen. Det andra är att skuggan av covid har minskat, så att möjligheten att resa och få skepp på plats är så mycket större.

Hur stark är den ryska marinen i Östersjön, med deras baser i Kaliningrad och Kronsjtadt?

– De har en professionell marin, med starka kunskaper. Jag respekterar deras kunnande.

Men era styrkor skulle kunna besegra dem?

– Jag vill inte gissa hur saker skulle eller inte skulle kunna gå. Det är inte gynnsamt.

Finns det något som den amerikanska marinen kan lära av den svenska marinen?

– Absolut. Den svenska marinen är bland de bästa i världen när det gäller dieseldrivna ubåtar i trånga vatten. Och jag skulle inte vilja leda in mina jagare i skärgården om Visby-korvetterna är lösa, för jag är ganska säker på att de skulle överraska mig. Som en nation med 200 000 öar är Sverige mycket bra på skärgårdskrig. USA har nyligen slagits i öknen, och vår marin är mer fokuserad på öppet hav, så i ett instängt område som Östersjön kommer vi att lära oss mycket.

Är du förvånad av den ryska insatsen i kriget mellan Ryssland och Ukraina?

– Ja, jag är förvånad. Vi lägger mycket arbete på att koordinera komplexa operationer. Det är ett område där de inte har haft så mycket framgång som man skulle ha trott, säger Eugene H Black.

Följ ämnen i artikeln