Damberg vill modernisera polisantagningen

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2019-02-08

Antagningen till polisutbildningen måste moderniseras och polisyrket bli mer attraktivt.

Det är inrikesminister Mikael Dambergs recept för hur antalet polisanställda ska kunna öka med 10 000 till 2024 som regeringen lovat.

Polisutbildningen i Malmö är lika ny som Mikael Damberg (S) i sin roll som inrikesminister – bara ett par veckor har gått sedan de första 90 studenterna började.

Hit gick också Dambergs första inrikesresa. Efter att först ha inspekterat övervakningskameror i stadsdelen Rosengård hamnade han mitt i en studentredovisning om etiska och moraliska dilemman vid utlänningskontroll.

– Jag hoppas att ni trivs och att ni känner att ni har gjort rätt val, sade Mikael Damberg till studenterna.

Svårfyllda platser

Nittiosex polisstudenter var antagna i Malmö, men två dök aldrig upp och fyra ansökte direkt om att få göra studieuppehåll.

Allt fler söker till polisutbildningen – inför höstterminen är det nytt rekord med 15 776 sökande. Ändå är det svårt att fylla platserna.

Antagningskraven ska inte sänkas, understryker Damberg, men han ser flera brister i antagningsprocessen.

– Det är inte modernt helt enkelt, det sättet som man organiserar ansökningar till polisutbildningen. Det måste ändras för att det här ska vara attraktivt.

Snabbare process

Tiden mellan sista ansökningsdatum och antagning bör förkortas, anser han. För dem som vill börja polisutbildningen till hösten gick ansökningstiden ut redan i november och vid midsommar får de utvalda sina antagningsbesked.

Den spärr som i dag finns för att söka igen om man inte blivit antagen borde tas bort, anser Mikael Damberg. Det måste gå att få en andra chans.

– Då kanske några av dem som velat komma in på utbildningen har förstått att de kanske behöver träna mer, eller bättra på sina utbildningar så att man möter de formella krav som finns.

Han pekar också på möjligheten till preparandutbildning på folkhögskolor, där man kan förbereda sig för att klara antagningsproven.

"Jobba mer offensivt"

– Sedan behöver man jobba mer offensivt med kampanjer om varför det är viktigt att bli polis och varför man vill att fler ska välja det här yrket.

Parallellt med fortsatt utbyggnad av polisutbildningen behöver polisen också rekrytera fler civilanställda för att få utredningsverksamheten att fungera mer effektivt, påpekar Damberg.

– Det måste också vara bra villkor. Det måste vara attraktivt att vara polis, det är en förutsättning.