Vittnade om vakters rasism: Kallade mig feministfitta

Publicerad 2019-02-06

Jenny Bengtsson, 35, berättade i sociala medier om sina erfarenheter som ordningsvakt och beskrev utbredd rasism och en osund tystnadskultur.

Efter inlägget hånades hon på nätet och kallades ”vänsterslödder” och ”feministfitta”.

– Kårandan är enorm. Man får inte kritisera den här branschen, säger Jenny Bengtsson.

35-åriga Jenny Bengtsson brinner för frågor om jämställdhet och allas lika värde. Hon har varit ersättare för Vänsterpartiet i riksdagen och arbetar just nu heltid som arbetsmiljöinspektör. Under tre år jobbade hon också extra som ordningsvakt på nattklubbar och idrottsevenemang. I höstas valde hon att lägga uniformen på hyllan.

Efter den uppmärksammade händelsen i Stockholms tunnelbana där en höggravid kvinna avlägsnas från ett tunnelbanetåg och ser ut att tryckas ned på en bänk av vakter valde Jenny Bengtsson att skriva ett inlägg på sociala medier om sina egna erfarenheter av branschen. Hon skrev om fina kollegor som gjorde ett gott arbete – men också om dålig utbildning och en utbredd rasism:

Att förfölja två romska kvinnor med en barnvagn eftersom barnvagnen säkerligen var snodd, att hårdbevaka en man på ett dansgolv eftersom han var från ”Arabien” och givetvis skulle sno någons handväska. Systematiskt nekande av inträde på klubbar till alla med keps, sneakers och mörk hudfärg - under parollen ”det är VIP ikväll”.

Jenny Bengtsson intervjuades också av tidningen Metro. Även där vittnade hon om rasism.

– På ett ställe så kom det tjejer som såg ut att komma från något asiatiskt land. De kallades för “thaihoror”. Det var vanligt, sa hon.

Efter vittnesmålen har Jenny Bengtsson blivit översköljd med kritik på sociala medier. Hennes vittnesmål ifrågasätts.

– Man skriver saker i stil med att jag borde följa med ut en dag och se hur det verkligen är och ifrågasätter om jag ens har arbetat som vakt, säger hon till Aftonbladet.

”Det är fruktansvärt”

Jenny Bengtsson har också fått hatfulla kommentarer.

– De kallar mig vänsterslödder och feministfitta.

Hennes erfarenhet är att vakter håller varandra om ryggen och många tål inte kritik. Hon menar att det råder en tystnadskultur i branschen som är osund.

– Det är fruktansvärt. En bransch med så mycket makt och så mycket samröre med allmänheten måste kunna granskas och kritiseras. Annars är vi jätteilla ute.

Jenny Bengtsson menar att huvudproblemen är den korta utbildningen – på endast 80 timmar – och vilka som antas till kurserna.

Tidigare ordningsvakten Jenny Bengtsson.

Får medhåll

Hon får medhåll av Jannika Navjord som jobbar heltid som ordningsvakt.

– Selekteringen behöver förändras. Alla är inte lämpade för det här jobbet och man kanske ska fundera på vilka egenskaper som behövs för att jobba som vakt, säger Jannika Navjord.

– Min största merit är att jag är fembarnsmamma. En vakt behöver tålamod och kunna fatta snabba beslut på ett lugnt sätt – även om det är stressigt.

Jannika Navjord reagerade starkt när hon såg filmen på hur den gravida kvinnan trycktes ned i tunnelbanan.

– Jag är ganska säker på att utredningen kommer fram till att ingripandet var lagligt rätt. Men hur etiskt korrekt är det att trycka ned en höggravid kvinna? Det är en diskussion som vi behöver ha. Vi måste inte ingripa i alla lägen utan kan lämna över till polis eller socialen.

Vill krossa tystnadskulturen

Jannika Navjord vill se ett slut på tystnadskulturen inom branschen och skrev ett debattinlägg om det i Metro. Det blev många positiva rektioner från läsare som välkomnade att en vakt talade om detta. Även kollegor var positiva men det fanns de som inte tyckte att hon skulle prata öppet. Att det skulle hållas inom kåren.

– De ser dem som jag utsätter dem för fara. De är oroliga att man blir mer ifrågasatta ute på fältet om man pratar om det öppet. Jag tror att det är tvärtom – om vi är öppna så ökar förtroendet för oss. Granskar vi aldrig varandra så kommer folk aldrig att lita på oss.

Följ ämnen i artikeln