Piloternas hem har genomsökts

Publicerad 2014-03-15

Nu riktas återigen fokus mot MH370:s två piloter.

Malaysisk polis har nu sökt igenom männens hem – samtidigt som teorierna om planets färdväg fortsätter.

I Kuala Lumpurs utkanter bor Zaharie Ahmad Shah. 53-åringen var till för en vecka sedan helt okänd för omvärlden, men nu har hans hem plötsligt hamnat i fokus.

Han är piloten som var kapten på MH370 och hemmet har under lördagen genomsökts att malaysisk polis.

Flygsimulator hemma

Det har tidigare rapporterats om en flygsimulator som finns i 53-åringens hem, men redan i fredags uppgav en talesperson för Malaysia Airlines att det inte var ovanligt.

– Det är många piloter som har flygsimulatorer i sina hem, sa Ahnad Jauhari Yahya vid Malaysia Airlines till reportrar då, enligt Malaysia Star.

Om man har gjort några fynd under lördagens genomsökning i hemmet är oklart, men under två timmars tid genomsökte poliser huset. Samtidigt var bevakningen utanför utökad.

Även i andrepiloten Fariq Abdul Hamids hem var poliser på besök under lördagen. Enligt Malaysia Star är det oklart om några fynd gjorts där.

I polisens utredning ska man bland annat titta på piloternas politiska och religiösa åsikter, deras tidigare resemönster och deras hobbyer och umgängeskrets.

Två möjliga korridorer

Under lördagens presskonferens med Malaysias premiärminister Najib Razak framkom även att sattelitdata nu gjort att man misstänker att planet flugit i någon av två flygkorridorer. Antingen en norrut mellan norra Thailand och Kazakstan eller en söderut mellan Indonesien och södra Indiska oceanen.

Han spädde samtidigt på misstankar om att planet kapats – även om att han var noga med att inte använda de exakta orden.

– Planets bana tyder på att någon avsiktligt agerat ombord, sa Razak.

Motstridiga indiska uppgifter

Indiska militären gick under dagen ut och hävdade att planet inte kan ha flugit över Indien.

Enligt källor till The Times of India skulle militära radaranläggningar ha upptäckt främmande objekt i luftrummet. Men enligt andra källor, som The Indan Express varit i kontakt med, kan militären på de indiska öarna Andamanerna och Nikobarerna ha missat planet.

Enligt uppgift på grund av att radaranläggningarna ofta stängs av.

Samtidigt har eftersökningar i Sydkinesiska havet avslutats.