Efter bombroboten – oro för amerikanska polisens militära metoder

Publicerad 2016-07-10

dallas. Polismördaren sprängdes till döds av Dallaspolisens bombrobot.

Kritiker menar att ny teknik kan göra amerikansk polis mer benägen att bruka våld.

– Det är samma sak som vi har gjort med drönare i krigföring, säger Rick Nelson som tidigare jobbat med kontraterrorism på USA:s nationella säkerhetsråd.

Efter att ha skjutit ihjäl fem poliser och skottskadat ytterligare nio personer barrikaderade sig Micah Johnson i ett garage i centrala Dallas.

Poliser förhandlade med honom i flera timmar innan de bestämde sig för att skicka in en sprängladdning.

– Vi såg inget annat alternativ än att använda vår bombrobot och placera en anordning på den som exploderade där den misstänkte befann sig. Andra alternativ hade utsatt våra poliser för allvarlig fara, sa Dallas borgmästare Mike Rawlings under en presskonferens på fredagen.

”Har annat uppdrag”

Beslutet har förvånat och upprört nuvarande och före detta poliser som menar att metoden suddar ut linjen mellan polisarbete och krigföring, skriver New York Times.

– Ju längre vi flyttar en polis från våldet och dess konsekvenser, desto enklare blir det att använda den tekniken, säger Rick Nelson, anställd på Center for Strategic and International Studies och som tidigare jobbat med kontraterrorism på USA:s nationella säkerhetsråd, till New York Times.

– Det är samma sak som vi har gjort med drönare i krigföring. I krigföring är målet att döda, rättsväsendet har ett annat uppdrag.

Andra inom rättsväsendet stödjer Dallaspolisens beslut att använda roboten för att döda Micah Johnson. På en presskonferens antydde New Yorks polischef att hans myndighet hade kunnat vidta samma åtgärd om situationen krävt det.

– Vi har den kapaciteten. Det här är en individ som dödade fem poliser, så gud välsigne dem, sa William J Bratton.

”Inga juridiska problem”

Ryan Calo, juridikprofessor vid University of Washington, säger att han inte ser någon större skillnad mellan att använda en bombrobot och låta en prickskytt skjuta den misstänkte på avstånd.

– Ingen domstol skulle hitta något juridiskt problem här, säger han.

Det är fortfarande oklart varför Dallaspolisen inte väntade ut Micah Johnson.

Robert Louden, New York-polisens tidigare chefsgisslanförhandlare, tror inte att polisen hade planerat att använda en robot för att döda Johnson. Louden säger att det är troligare att förhandlingarna bröt samman och att de ansvariga poliserna var tvungna att ta ett beslut.

– ”Ska vi utsätta en polis för fara? Eller ska vi försöka med något som är lite mer unikt, men som med all sannolikhet skulle klara en juridisk prövning?” säger han om Dallaspolisens resonemang.

Följ ämnen i artikeln