Danmark: Flyktingar får åka vidare

Uppdaterad 2015-09-11 | Publicerad 2015-09-10

Köpenhamn. Flyktingarna som befinner sig i Rødby hamn har fått tillåtelse att åka vidare. 

Många har siktet inställt på Sverige. 

Polisens nya strategi kommer på order av danska Rikspolisen. 

Omkring 400 flyktingar som övernattat i en hall i Rødby hamn har nu fått tillåtelse att lämna platsen och ta sig vidare mot Köpenhamn och Sverige. 

Flyktingarna anlände till Danmark med färja från tyska Puttgarden men har hållits kvar i landet av dansk polis.

”Kan inte hålla kvar dem”

I morse tog polisen ett beslut att öppna hallen, sedan dess har flera flyktingar hämtats upp i privatbilar som åkt vidare mot Köpenhamn och Sverige, rapporterar Danmarks Radio. 

Beslutet att ändra strategi togs efter order från rikspolisen. 

– Vi kan inte hålla kvar utlänningar som inte söker asyl, säger rikspolischefen Jens Henrik Hojbjerg i ett pressmeddelande. 

Danmarks Radios utsände rapporterar att strax före klockan sju lämnade omkring 30 flyktingar hallen.

– Nu strömmar de ut efterhand, säger hon.

Har vägrat stanna i Danmark

De omkring 240 flyktingar som befunnit sig på ett tåg i Rødby hamn fick i går kväll tillåtelse att resa vidare i Danmark. En del har enligt Danmarks Radio tagit sig vidare till Sverige och är nu i Malmö. 

Även de flyktingar som befunnit sig på tågstationen i Padborg har fått lämna orten. De fick då valet att registrera sig i Danmark för att kunna söka asyl i landet eller resa vidare till ett "humanitärt uppehållscenter” varifrån de fritt kunde resa vidare till Sverige. 

Många av flyktingarna som de senaste dagarna har kommit till Danmark har vägrat att stanna i landet eftersom de i stället vill ta sig till Sverige. Om de låter sig registreras i Danmark måste de enligt Dublinförordningen även söka asyl i Danmark, vilket de inte vill göra.

Följ ämnen i artikeln