Slalomstjärnans liv: Från OS-glädje till djup sorg

avWolfgang Hansson

Frida Hansdotters inledning är den förväntade. Ögonblicksbilder från dagen då hon vann OS-guld. Men så förändras tonen helt. Glädjen förvandlas till djup sorg.

Det är inte den längsta passusen i hennes Sommar men den som biter sig fast. Avsnittet där hon berättar om hur hon mitt i karriären drabbas av en svår personlig sorg när hennes mamma insjuknar och så småningom går bort. Alldeles för tidigt.
Först verkade det inte så allvarligt. Mamma svarade bra på behandlingen mot en tumör. När hon tappade håret satte hon på sig en peruk som fick folk att kommentera hennes nya, snygga frisyr.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Frida Hansdotter.

Ombytta roller

Frida Hansdotters mamma är navet i familjen och också i slalomstjärnans liv. Det är mamma hon ringer när hon längtar hem och tvivlar på om livet i utförscirkusen verkligen är något för henne. Även om pappa är tränare är det mamma som alltid ger de avgörande råden, säger de rätta sakerna.
Men nu är mamma trött. Frida ligger bredvid henne i sängen och de pratar om gamla minnen och livet. Nu är det dottern som måste vara stark för sin mamma. Rollerna är ombytta. I april 2012 somnar mamma in.
När Frida Hansdotter får panik på ett läger i Schweiz finns det inte längre någon mamma att ringa till. Istället lyssnar hon till hennes gamla råd för att få styrka.
– Jag vet att mamma är med mig.

Vidskeplig

Frida Hansdotter beskriver det rättframt men ändå finstämt. Det är första gången hon berättar om sorgen offentligt. Nu när hon kan hylla mamma på sina egna villkor.
Övergången blir en aning abrupt när hon efter mammas älsklingslåt berättar om sina vidskepliga ticks inför tävlingar. Om de svarta turtrosorna med stjärnor, om de rosa turnaglarna.
Frida Hansdotter bjuder på sig själv. Hon ger inblickar i hur hon förbereder sig inför tävlingar och umgänget med landslagskollegorna. Hon analyserar varför hon blivit en av de bästa i världen.
Mest av allt går det inte att ta miste på glädjen. Glädjen över OS-guldet men framför allt glädjen i att åka skidor utför. Snabbt.

ARTIKELN HANDLAR OM