Expert: Så kan Skyttedals parti påverka valet

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-04-08

Sara Skyttedal Dihang och Jan Emanuel Johansson presenterade sitt nystartade parti Folklistan på Henrik Jönssons program ”100%”. Nu beskriver statsvetaren Sofie Blombäck hur partiet kan påverka valet.

Folklistan behöver inte komma in i EU-parlamentet för att skapa problem för de etablerade partierna. Det kan räcka med några tiotusentals röster.

– Det behövs inte mycket för att KD ska hamna under fyraprocentsspärren, säger statsvetaren Sofie Blombäck.

Sofie Blombäck är lektor och har tidigare skrivit en doktorsavhandling om nya partier i Europaparlamentsval. Hon menar att de absolut flesta partier som registreras för första gången misslyckas, men att man eventuellt inte ska räkna ut nykomlingarna.

– Det finns ett par saker som talar för att de har något bättre chans. Det innebär inte att jag på något vis tror att de kommer bli invalda, det är alldeles för tidigt att säga något om det. Det som bland annat talar för, är att det hjälper att vara politisk erfarna ledare.

Fånga uppmärksamhet

Blombäck pekar även på en kombination av Skyttedals förmåga att fånga uppmärksamhet. Men även att man ska kunna navigera systemet, ha medievana och koll på vad som pågår i valkampanjer.

– Man måste få uppmärksamhet och väljarna måste veta att man finns, sedan måste man erbjuda något som väljarna vill ha.

När det kommer till vilka väljare som skulle kunna vara intresserade av att rösta på Folklistan tror Blombäck att de kan fånga en viss grupp.

– Av det som har framkommit hittills verkar det vara en EU skeptisk linje som partiet presenterar. Det finns fortfarande en grupp väljare som inte är jätteförtjusta i mer europeisk integration, så kanske finns det där en möjlighet att locka väljare.

Några tusen röster

Statsvetaren menar även att den här typen av partier kan bli farliga utan att faktiskt komma in. Det kan handla om några tusen röster som kan få en väldigt stor effekt på marginalen.

Sara Skyttedal, som numera är politisk vilde i EU-parlamentet, lämnade Kristdemokraterna i februari då hon petats efter att ha sökt uppdrag hos Sverigedemokraterna.

– Det behövs inte mycket för att Kristdemokraterna ska hamna under fyraprocentspärren. Det behövs verkligen inte att den här listan får fyra procent, utan det kan räcka med tio tusentals röster. Det kan också påverka andra partier på ett sätt som är väldigt svårt att matematiskt beräkna, säger Sofie Blombäck.