Natofrågan tas upp i Turkiet – det här väntar

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2023-12-25

Turkiska nationalförsamlingen i Ankara. Arkivbild.

Sveriges Natointräde är återigen på agendan i det turkiska parlamentet.

På annandagen kan ansökan godkännas i utskottet. Därefter kan det gå snabbt – eller långsamt.

Sveriges Natoansökan står på dagordningen för det turkiska parlamentets utrikesutskott på annandagen. Det framgår av ett meddelande på parlamentets hemsida.

Senast utskottet diskuterade Sveriges ansökan, i mitten av november, blev det en livlig debatt och beslutet sköts på framtiden.

– Vi har självklart inte bråttom, vi har våra egna prioriteringar, sade utskottets ordförande Fuat Oktay till nyhetsbyrån Bloomberg i mitten av december.

Ordval viktigt

När de 26 ledamöterna (27 inklusive Erdogan) nu återigen tar upp frågan, klockan 13 på annandagen svensk tid, ska totalt tio punkter avhandlas. Den som rör Sverige är sist på listan.

Om utskottet kommer fram till sista punkten på dagordningen är det enligt den turkiska journalisten Guldener Sonumut extra viktigt att titta på det ordval som utskottet väljer, om en majoritet nås.

Utskottet kan be parlamentet att fatta beslut i frågan på tre sätt: Brådskande, prioriterat eller ”tids nog”.

– Brådskande skulle innebära att anslutningsfördraget kan antas redan på fredag, säger Sonumut.

Svårare att avgöra

Om ärendet får status som prioriterat skulle beslut kunna fattas antingen i slutet av året eller i början av nästa.

Den sista varianten är dock mest trolig, enligt Guldener Sonumut. Då är det svårare att avgöra när beslutet tas upp av parlamentet. Det ger däremot nationalförsamlingen möjlighet att invänta ett klartecken från USA om en försäljning av stridsflygplanet F-16.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppgav nyligen att han och USA:s president Joe Biden diskuterat en uppgörelse där Turkiet säger ja till Sveriges ansökan mot att USA säger ja till F-16.