Efter regeringens krismöten – kärnkraftsverken gör extra kontroller

Publicerad 2023-08-20

Korankrisen gjorde att regeringens krisgrupp möttes två gånger på mindre än två veckor under sommaren.

Från mötesanteckningar framgår att Utrikesdepartementets krisorganisation aktiverades 26 juni – och svenska kärnkraftverk har genomfört extra kontroller av kommunikationssystem.

”Strålsäkerhetsmyndigheten har kontroll på säkerheten vid kärnkraftverken”, står att läsa i protokoll från det senaste mötet.

Regeringens grupp för strategisk samordning (GSS) träffades nyligen två gånger på bara elva dagar, 21 juli och 1 augusti, med anledning av korankrisen.

Första mötet skedde kort efter attacken mot Sveriges ambassad i Bagdad och minnesanteckningar från mötet som Aftonbladet begärt ut visar några av åtgärderna som vidtogs då.

Utrikesdepartementet genomförde informationsinsatser och nya säkerhetsarrangemang och socialdepartementet tog kontakt med berörda trossamfund.

Mötesanteckningarna är övergripande och knapphändiga och från justitiedepartementet uppgavs att man vidtagit åtgärder i form av ”dagliga uppdateringar, migrationsrelaterade aspekter, etablerad beredskap och eventuella ytterligare åtgärder”.

Där framgår också att justitiedepartementet bland ytterligare åtgärder efter koranbränningarna lyfte det ”pågående arbetet med lagstiftning och relevanta tidsaspekter kopplade till detta”.

Regeringens främsta representant vid mötet betonade enligt anteckningarna situationens allvar och vikten av tillgänglighet.

Demonstranter och polis drabbar samman nära svenska ambassaden i Bagdad i slutet av juli.

Ökat underrättelsearbete

Vid det senaste mötet för bara ett par veckor sedan uppgav justitiedepartementet för GSS att man intensifierat underrättelsearbetet och samarbetet med andra myndigheter, däribland Försvarsmakten.

Från klimat- och näringslivsdepartementet, KN, lämnades uppgifter om att Strålsäkerhetsmyndigheten har kontroll på säkerheten vid svenska kärnkraftverk.

”Samt att myndigheten har testkört kommunikationssystem för det fall att läget skulle försämras. Svenska kraftnät har bra beredskap att hantera eventuella händelser”, skrev man i minnesanteckningen från mötet.

GSS möten leds av statsministerns statssekreterare och där deltar bland andra representanter för Säpo, UD, försvarsdepartementet och andra berörda departement.

Anteckningarna visar också att kommunikationsplaner redan är framtagna i händelse av eventuella framtida behov.

Strålsäkerhetsmyndigheten har kontroll på säkerheten vid kärnkraftverken.

Krishanteringsrådet möttes

Gruppen för strategisk samordning hör till regeringens kansli för krishantering och hade sitt första möte rörande koranbränningar redan 27 januari i år, mindre än en vecka efter att Rasmus Paludan bränt en koran i närheten av den turkiska ambassaden.

Redan då fick säkerhetspolisen beskriva sina bedömningar kring hotbilden och den strategiska hotnivån.

Även regeringens krishanteringsråd har mötts under sommaren. Det senaste mötet genomfördes 2 juni, och leddes också det av en av statsministerns statssekreterare.

I krishanteringsrådet deltar en rad representanter från olika departement och myndigheter, däribland rikspolischef Anders Thornberg, överbefälhavare Micael Bydén och Säpochefen Charlotte von Essen.

”Under mötet genomfördes samverkan och ömsesidigt informationsutbyte om myndigheternas beredskap, inklusive inför sommaren”.

Följ ämnen i artikeln