Det vet vi om massgravarna i Gaza

Publicerad 2024-05-08

Personer som arbetar med att flytta de upphittade kropparna vid Nassersjukhuset till riktiga gravplatser.

Hundratals palestinier har hittats i massgravar i Gaza.

Uppgifter gör gällande att de kan ha torterats och avrättats.

Det här är vad vi vet – och inte vet – om upptäckten.

Följ ämnen
Gaza
Israel

Flera massgravar har hittats vid Nassersjukhuset och Al Shifasjukhuset på Gazaremsan.

Enligt nyhetsbyrån AP ska många av kropparna ha grävts ned i samband med att sjukhusen belägrades av israelisk militär (IDF), då de dödade inte kunde begravas ordentligt under pågående strider.

FN:s råd för mänskliga rättigheter skriver i ett uttalande att över 390 kroppar hittats vid sjukhusen.

Det här är vad vi vet:

  • Bland de döda finns män, kvinnor och barn.
  • Räddningstjänst på plats uppger att flera av de döda bär tecken på tortyr och summariska avrättningar.
  • Räddningspersonal uppger också att omkring 20 av de döda kan ha begravts levande.
  • Flera hjälporganisationer och världsledare kräver att en oberoende utredning ska ske vid platserna. FN har samtidigt konstaterat att det är oklart hur en sådan ska genomföras, och betonat att bland annat Israel måste ge tillstånd och tillgång till utredare.

Det här är vad vi inte vet:

  • Hur personerna dött. Hamaskontrollerade myndighetspersoner i Gaza har uppgett att personerna, samtliga palestinier, dödats och begravts av den israeliska militären, samt kallat det hela för ett brott och en massaker. De uppgifterna avfärdas av IDF. IDF har i sin tur uppgett att personerna begravts innan dess att militären genomfört räder på sjukhusområdena.
  • Vem som begravt kropparna. Talespersoner i Gaza pekar ut IDF som ansvariga. En talesperson för räddningstjänsten har sagt till CNN att israelisk militär medvetet begravt kropparna på ett sätt så att de ska ruttna snabbare för att ”dölja bevisen efter sina brott”. IDF har inte kommenterat uppgifterna från al-Shifa, men däremot kallat uppgifterna från Nassersjukhuset för grundlösa. Man uppger också att israeliska soldater undersökt kropparna vid Nassersjukhuset för att se om någon av dem tillhörde den gisslan som Hamas tog vid terrorattacken 7 oktober, och att militären agerat ”med respekt för de döda”.