Misstänkt miljonsvindel med sjukresor i Dalarna

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2020-01-02

En person har delgivits misstanke om grov trolöshet mot huvudman. Arkivbild.

Tio miljoner kronor per år kan under flera år ha betalats ut felaktigt till leverantörer av sjukresor i Dalarna. En person är misstänkt för brott.

Det var den 12 december som region Dalarna meddelade att tre kollektivtrafikchefer stängts efter misstankar om felaktiga utbetalningar inom kollektivtrafikförvaltningen.

Enligt regionledningen kan det handla om i värsta fall tio miljoner kronor per år, under flera år, som gått till privata transportbolag. Eftersom ledningen inte kunde avgöra om det handlade om en it-bugg eller svindleri polisanmäldes saken.

Nu har en person delgivits misstanke om brott, rapporterar P4 Dalarna i Sveriges Radio. Personen är anställd vid region Dalarna och misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men i övrigt finns väldigt få detaljer.

Regionrådet Ulf Berg (M) ser positivt på att polisens utredning går framåt.

– Samtidigt noterar jag att brottsutredningen handlar om den lägre misstankegraden. Om detta skulle visa sig vara som vi i värsta fall befarat så är det ett synnerligen grovt brott, säger han till Dalarnas Tidningar.

Åklagaren tror att det kan ta lång tid att färdigställa utredningen. Samtidigt pågår också en utredning av revisionsbyrån KPMG, beställd av regionen.

De avstängda cheferna har under tiden utredningarna pågår full lön, skriver DT.