Tre räddades från sjunkande båt: ”Vi har fått en ny födelsedag!”

Vinschades upp med helikopter

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2020-01-11

När det började blåsa upp på Vättern bestämde sig de tre sportfiskarna för att vända in mot land.

Då gick styrningen sönder – och vågorna fick båten att börja fyllas med vatten.

– Vi har fått en extra biljett till det här livet, säger Aleksei Kondrajev efter räddningsinsatsen med helikopter.

När de tre fiskekamraterna gav sig ut på laxtrolling vid 7-tiden i morse var vinden beskedlig. Men när den tilltog och vågorna blev större efter några timmar bestämde de sig för att vända om hem.

Då gick styrvajern till utombordsmotorn av vilket innebar att de inte kunde styra. Aleksei Kondrajev, bosatt i Stockholm, berättar att båten lade sig med sidan mot vågorna som började skölja in och fylla båten.

– Och sedan slutade motorn att fungera, berättar han.

Båten tog in allt mer vatten och började sjunka. Den sydvästliga vinden tilltog och det var 15–16 sekundmeter i byarna. Vågorna bara växte.

Helikopter sattes in

Sjöfartsverkets sjöräddningscentral beslutade då att sända en helikopter från Göteborg, förutom två av sjöräddningens båtar som deltog i insatsen.

Drygt en halvtimme senare kunde de tre nödställda vinschas upp. En minut efteråt sjönk båten.

Aleksei är glad och tacksam över räddningsinsatsen som han betecknar som toppklassig.

– Vi fått en andra födelsedag i dag, vi hade lätt kunnat dö, säger han

För Aftonbladet uppgav sjöräddningsledaren att ingen av de tre hade flytväst, en omständighet som kommenterats på sociala medier.

”Flytväst spelar ingen roll”

Men Aleksei Kondrajev menar att flytväst varken hade gjort till eller från i den aktuella situationen.

– Även om vi hade haft flytväst och varma kläder skulle det inte ge oss någon chans extra. För nu är vattnet omkring två till fem grader. Då har man maximalt tio minuter och efter det är du död. Med väst skulle man vara död – med västen på.

Senare visade det sig att båten inte sjönk helt utan flöt med 10 centimeter av den synlig över ytan. Det blir upp till försäkringsbolaget att bedöma om den går att återställa i brukbart skick. För Aleksei vill ut på sjön igen.

Han berättar att han och hans kamrater varit på Vättern och fiskat omkring 50 gånger de senaste åren. Incidenten i dag har inte avskräckt från att fortsätta med hobbyn. Men han kommer uppgradera sig med en del säkerhetsutrustning.

Сегодня мои и ребят второй день... - Aleksei Kondrajev

Följ ämnen i artikeln