Viruskurvorna planar ut i Spanien

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2020-04-10

Många virussjuka dör fortsatt i Spanien, men antalet per dygn tycks mattas av.

Undantagstillståndet i landet har förlängts ett par veckor, medan regeringen överväger olika vägar framåt mot ett något öppnare samhälle.

605 personer har dött till följd av coronaviruset i Spanien det senaste dygnet, meddelar hälsodepartementet på långfredagen. Det är det lägsta redovisade antalet som meddelats de senaste 17 dagarna.

Den sammanlagda dödssiffran är uppe i 15 843 och antalet människor som testat positivt för smittan har passerat 157 000.

Omfattande karantänsregler har gällt i Spanien sedan mitten av mars. I de senaste smitto- och dödstalen tycker sig myndigheterna skönja ett något mer stabilt läge.

Vissa får börja jobba

Då börjar man också blicka framåt och fundera på hur de rigorösa åtgärder som vidtagits kan börja skalas ned.

– Regeringen förbereder nya scenarion för nedtrappning, säger hälsominister Salvador Illa.

Även om ett normalläge inte är i sikte så kommer vissa begränsningar att lyftas redan på måndagen. Alla människor som inte bedöms ha samhällsnyttiga arbetsuppgifter beordrades för två veckor sedan att stanna hemma, men en del av dessa kommer få börja jobba igen. Det handlar om bland andra byggarbetare och fabriksarbetare.

Det beslutet tycks dock ha fattats på politisk nivå. Ett särskilt råd med smittskyddsexperter som inrättats på den spanska regeringens initiativ har inte konsulterats, rapporterar tidningen El País.

"Håll avstånd"

Alla invånare i Spanien uppmanas fortsatt att hålla avstånd till varandra, säger Maria José Sierra, som är biträdande chef för den spanska akutvården.

– Vi kommer att ge en rad rekommendationer. Det allra viktigaste är att om en person uppvisar minsta symtom så ska de kontakta vården och hålla sig själv isolerad, säger hon.

En annan rekommendation är att bära andningsskydd. Myndigheterna kommer att dela ut sådana på platser där många människor samlas, i till exempel kollektivtrafiken.

– Vi ser att kurvorna går nedåt, även om det fortfarande är många fall, säger Sierra.

Kan hålla stängt längre

På torsdagskvällen beslutade den spanska kongressen att förlänga det nationella undantagstillståndet till den 26 april. När premiärminister Pedro Sánchez framträdde inför ledamöterna sade han att det är mycket möjligt att regeringen snart begär en ytterligare förlängning, till någon gång i maj.

– Branden som startades av pandemin börjar nu komma under kontroll, sade Sánchez då.

Parader och ceremonier som vanligtvis hålls för högtidlighållandet av långfredagen har ställts in. Vid en stängd kyrka i Sevilla där det annars hålls stora firanden har mängder av blommor placerats vid porten, enligt Reuters. Bland dem har det också placerats en skyddsmask som någon skrivit "Ge oss hopp" på.