Kina iakttar symtomfria smittspridare

TT-Reuters

Publicerad 2020-03-31

Myndigheterna i Kina kommer att börja rapportera mer om hur många människor som visat sig vara smittade av coronaviruset utan att ha uppvisat några symtom.

Antalet nysmittade i Kina steg på måndagen, för första gången på fem dagar, och man befarar att människor som inte vet om att de bär på viruset går omkring och sprider det.

Från och med den 1 april kommer myndigheternas dagliga rapport innehålla mer detaljer om symtomfria coronapatienter. Hittills har drygt 1 500 sådana personer satts under observation. Drygt 200 av dem har kommit till Kina från utlandet.

I en forskningsrapport som publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Lancet förra veckan rekommenderades Kina att hålla skolor och arbetsplatser stängda ännu längre för att undvika att smittspridningen skjuter i höjden på nytt till sensommaren.

– Kina har saktat ned överföringen av viruset och på så vis passerat en kulmen i utbrottet. Utmaningen nu är att förhindra en ny uppgång i antalet nya fall, säger Tarik Jasarevic vid Världshälsoorganisationen (WHO).

Kinas nationella antagningsprov till högre utbildning, som årligen samlar omkring tio miljoner människor i en tvådagarsprocess, skjuts fram en månad och kommer att hållas i juli, meddelar statliga medier.

Följ ämnen i artikeln