San Do, 59, dömdes för mord – efter sjuårings vittnesmål

Kriminalpodden ”Spår” granskar mordet i Nyköping 2006

Publicerad 2019-04-06

I tretton år har San Do, 59, suttit fängslad för mordet på en kvinna i Brandkärr i Nyköping.

Ingen teknisk bevisning kan binda honom till platsen – men han pekades ut av kvinnans sjuårige son.

– Det är frapperande att polisen inte tagit reda på de uppgifter vi tagit fram. Det tog 11 minuter i ett samtal till Skatteverket, elementär baskunskap, säger Anton Berg som granskat fallet i podcasten ”Spår”.

I nya säsongen av podcasten ”Spår” granskar Anton Berg och Martin Johnson ett fall som har likheter både med mordet i Kalamark och Kevinfallet, med icke existerande teknisk bevisning och barnförhör som det läggs stor vikt vid.

Nu förbereder advokat Johan Eriksson en resningsansökan baserat på ”Spårs” nya uppgifter.

2006 sköts en 32-årig kvinna till döds i sin lägenhet i miljonprojektområdet Brandkärr i Nyköping. Hennes sjuårige son säger att han såg allt som skedde och pekar snabbt ut då 47-årige restaurangägaren San Do som gärningsman.

– Det saknas teknisk bevisning, det finns ingenting som binder gärningsmannen till platsen, inget dna eller mordvapen, eller fingeravtryck. Allt som finns är egentligen en sjuårig pojke som säger att han sett sin mamma bli skjuten och att han såg vem som gjorde det. Redan vid mordkvällen etableras det som en sanning, säger Anton Berg.

Brister i fotokonfrontationen

I granskningen av livstidsdomen som ”Spår” gjort pekas på flera brister. Bland annat hur fotokonfrontationen gjordes. Detta påpekades även under hovrättsförhandlingen, bristerna var så pass allvarliga att hovrätten i domen var tvungen att frånskriva fotokonfrontationen värde.

Pojken var övertygad om att gärningsmannen hade grått och svart hår. När han får se foton på eventuella gärningsmän är San Do den enda av tio som har den hårfärgen. Han pekar ut foto nummer fem och bilderna läggs åt sidan, innan det påpekas att han bör kolla på alla bilder. Då pekar han ut nummer åtta.

– Dessutom så känner polisen som sköter fotokonfrontationen till vem den misstänkte är och att han finns med i fotokonfrontationen, det är tvärtemot polisens rekommendationer, säger Anton Berg.

Resningsansökan på gång

Även motivet som slogs fast i tingsrätt och hovrätt, att San Do hade en skuld på 4 500 kronor till den mördade kvinnans man, ifrågasätts i granskningen. Polisen har inte utrett familjebilden kring den mördade kvinnan ordentligt menar Anton Berg.

– Det advokat Johan Eriksson kommer basera sin resningsansökan på är att när pojkens biologiska pappa säger att San Do hade en skuld så kontrolleras inte det. Det tog oss 11 minuter i ett samtal till Skatteverket att ta reda på att pappan varit gift med andra personer kring pojken. Det finns ett beroendeförhållande här som aldrig kommit fram.

”Spår” har varit i kontakt med den mördade kvinnans son. Han vill inte ställa upp på en intervju men motsätter sig inte heller att de granskar ärendet.

– Han ville titta på videoförhören som vi fått ut, de hade han aldrig sett förut och har väldigt lite minne av. Det han minns är att han fått en tygigelkott av sin mamma som han säger att han behållit tills han blev elva. Det stämmer inte, flera vittnen uppger att han fått den av ambulansmännen. Det enda vi kan kontrollera av vad han sagt i vuxen ålder visar sig inte stämma.

Sopsorteringsrekonstruktion – utan sopor

Ytterligare en brist som påpekas är polisens rekonstruktion av vad San Do säger att han gjort under mordkvällen; sorterat sopor och tagit en cigg. Under de 22 minuter som hans garagedörr varit öppen ska han enligt domarna hunnit ta sin bil, kört till kvinnans lägenhet, mördat henne och sedan kört tillbaka.

– När man gör en rekonstruktion av den sopsorteringen finns det inga sopor att sortera. Då får han dra en tom vagn som inte heller stod på rätt ställe. Det går inte att dra några slutsatser av den rekonstruktionen menar en vittnespsykolog.

San Dos son Dante hoppas att resningsansökan beviljas.

Har fått tidsbestämt straff

Om drygt ett år släpps San Do fri – han har fått livstidsstraffet tidsbestämt och har uppfört sig exemplariskt i fängelset, den enda gången han hållits i isolering var det för att skydda honom från andra fångar. Men han mår dåligt, han vill inte lämna fängelset som en dömd man.

– När jag träffade San Do för två veckor sedan var han mer nedstämd än jag sett innan. Han sa: Jag vill inte ut från fängelset som en dömd man, jag ska inte lämna de här grindarna förrän jag är frikänd. Han känner skam över att möta vänner och släktingar som en dömd man, säger Anton Berg.

Sonen: Går inte att köpa tillbaka tid

I 13 år har hans familj levt med stämpeln att Son Do är en mördare. Nu hoppas hans son Dante, 34, på att den nya resningsansökan ska beviljas, till skillnad från de två tidigare.

– Det som Anton har granskat och det som framkommit om alternativa gärningsmän, det har polis och åklagare inte tänkt på. Att få leva med den skammen att man är dömd, och att ens pappa är dömd känns bedrövligt. Det ska inte behöva hända i det svenska rättsystemet, säger Dante Do.

– Att han blir frisläppt och tvättas fri från skuld är det bästa som skulle kunna ske, men det går inte att köpa tillbaka tid eller att köpa tillbaka en persons hälsa.