Skottland först med gratis mensskydd

TT-Reuters

Uppdaterad 2020-02-28 | Publicerad 2020-02-25

Förslaget vill göra mensskydd gratis för alla kvinnor i Skottland. Arkivbild.

Som först i världen planerar självstyrande Skottland att införa gratis mensskydd för landets samtliga kvinnor. Sedan tidigare erbjuds fria bindor och tamponger till studenter på skolor och universitet.

Skottlands parlament antog förslaget i en första omröstning på tisdagen.

Förslaget lades för första gången fram av parlamentsledamoten Monica Lennon, från skotska Labourpartiet, 2017 och har tidigare mött visst motstånd. Nu ser det dock ut att bli verklighet.

– Det här är inga lyxprodukter. De är nödvändiga och ingen i Skottland ska behöva vara utan mensskydd, säger Lennon.

2018 började Skottland erbjuda gratis mensskydd till studenter på skolor och universitet. Bakgrunden var en undersökning som visade att en av fyra studenter hade bristande tillgång till mensskydd.

Bindor och tamponger ska göras tillgängliga på offentliga platser som exempelvis apotek och ungdomsgårdar. En möjlig lösning för distributionen är att kopiera det system som redan finns på plats för kondomer, där personer som registrerar sig får ett kort som berättigar till att hämta ut produkten gratis.

Det nya förslaget förväntas enligt BBC kosta 24 miljoner pund, motsvarande drygt 300 miljoner kronor, varje år.

En smal kostnad för att bli världsledande, anser Lennon som kallar området "mensvärdighet".

– Vi förändrar kulturen och det väldigt spännande att andra länder runt om i världen följer det vi gör väldigt noggrant.

Nyligen valde den brittiska regeringen att satsa på gratis mensskydd på alla grundskolor i England. Det finns även liknande planer i Wales.

Rättad: I en tidigare version av texten benämndes Skottland felaktigt.

Följ ämnen i artikeln