Lång insats efter storbranden i Malmö

TT

Publicerad 2019-06-14

Branden som härjade i ett fyrvåningshus i centrala Malmö kräver ett långt efterarbete. Räddningstjänstens insats kommer att pågå under natten till lördag.

– Det är mycket jobb kvar. Branden är ju släckt men vi har glödbränder i konstruktionen och ett hus som inte är helt säkert att ta sig in i, sade Mats Streer, inre befäl på räddningstjänsten Syd, till TT på fredagseftermiddagen.

Samtliga boende i huset i Hästhagen – 44 personer – har evakuerats från sina lägenheter. Malmö stad ordnade med en uppsamlingsplats för dem i en gymnastiksal i en skola i närheten. De som behöver hjälp med boende får stöd via socialtjänsten.

Räddningsstyrkor från stora delar av Skåne deltog i släckningsarbetet. När räddningspersonalen kom dit efter larmet strax före klockan 00.42 natten till fredag brann det redan i taket och vid fyratiden på morgonen i hela fastighetens tak.

– Vi försöker att säkra huset genom att plocka bort det tak som ramlat in – helt enkelt lyfta bort det med kran och lägga det åt sidan. Detta så att vi kan börja jobba inifrån. Vi beräknar att vi kommer att få hålla på hela fredagen, säger Mats Streer.

Den gamla sekelskiftesfastigheten klassas som totalskadad. Vinden och det fjärde våningsplanet har drabbats av omfattande brandskador, men hela fastigheten är rök- och vattenskadad.

Orsaken till branden är inte fastställd och kommer att utredas av polisen, skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.