”Nobelklänningarna sparas för att återanvändas”

Uppdaterad 2020-12-10 | Publicerad 2019-12-11

Tre gånger har prinsessan Madeleine valt den svensk-libanesiske designern Fadi El Khourys kreationer under Nobelfestligheterna.

Men även Linda Nurk, Lars Wallin och Pär Engsheden har levererat klänningar till en av världens mest prestigefyllda festligheter – Nobelfesten.

De svenska designerhusen har varit väl representerade på Nobelfestligheterna de senaste åren.

Att vara designer och att få göra en skräddarsydd klänning till Nobelfesten i Stockholm är något av det mest prestigefyllda uppdraget man kan få. Men vad händer sedan med klänningarna?

Får nytt liv

– Kungafamiljens kläder förvaras och sparas för att kunna återanvändas. För att nämna några exempel bar kronprinsessan vid Nobel 2018 den klänning drottningen bar vid Nobel 1995. Under sitt besök i Japan och USA 2017 bar kronprinsessan klänningar som drottningen tidigare burit, förklarar Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid Hovets pressavdelning.

Flera av klänningarna som använts i samband med Nobelfestligheter har fått nytt liv på offentliga uppdrag, inte bara på Nobelfesten.

– Hållbarhet och återanvändning är viktigt för hela kungafamiljen. Prinsessan Estelle har burit kläder som kronprinsessan Victoria själv bar som barn och vid prinsessan Madeleines bröllop bar prinsessan under middagen en av drottningens tidigare Nobelklänningar, förklarar hovet.

Väljer först

Kungafamiljen är i högsta grad involverade i processen när en klänning ska sys upp.

Inget sker av en slump. Allt från tygval, utsmyckningar och skrädderi gås igenom med de aktuella designerna.

Kungligheterna färgkoordinerar också sina kläder för att klänningarna inte ska vara för lika varandra.

Den kungliga traditionen säger att drottningen är den som väljer först – sedan får de andra prinsessorna samsas med varandra.

– Drottningen, kronprinsessan, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia är alla tre delaktiga i processen kring de klänningar de bär vid Nobel eller andra högtidliga tillfällen, säger Ulrika Näsholm.