Fler blommor och bostäder ska rädda bina

Daniel Martinsson/TT

Publicerad 2019-03-26

Naturskyddsföreningens kampanj ska ge fler blommor åt vilda bin. Arkivbild.

Mycket av den mat vi äter är pollinerad av bin och fjärilar. Men existensen för naturens egna trädgårdsmästare är hotad, något Naturskyddsföreningen vill uppmärksamma med i en kampanj.

– I Sverige riskerar en tredjedel av våra vilda bin och pollinatörer att försvinna, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Bin lider brist på både mat och bostäder och dessutom används för mycket bekämpningsmedel. Problemet gäller även globalt.

– Många forskningsrapporter ger vid handen att de stora hoten mot insekter är ett intensifierat jord- och skogsbruk som ger färre vilda blommor, säger Karin Lexén.

Hotet mot våra vilda biarter kan få allvarliga konsekvenser för både matproduktionen och den biologiska mångfalden, berättar hon.

Ger oss mat

– En tredjedel av all mat vi äter är mat som krävt pollination. Det handlar om frukter och bär men även sådant man kanske inte tänker på, som kaffe och avokado. Både vår mat och våra landskap skulle se helt annorlunda ut utan bina.

Bara en procent av de ängsmarker som fanns för 100 år sedan finns kvar i dag och med dem försvinner också många vilda blommor som är så viktig för bina. Marken har tagits i anspråk för bostäder, vägar och jordbruksmark och Naturvårdsverket vill se insatser från flera håll för att vända utvecklingen.

– Kommunerna kan göra ganska mycket på sina ytor. De hårdklippta gräsmattorna är ganska sterila och här borde man kunna skapa lite mer ängsliknande miljöer. Och på regeringsnivå är det viktigt att stimulera till mer ekologisk matproduktion, för det främjar biologisk mångfald.

Positiv repsons

Naturskyddsföreningens kampanj "Operation rädda bina" tipsar om några typer av insatser där man kan bidra till att vända utvecklingen. Villaträdgården kan bli en plats för ängsblommor att blomma och den som saknar gräsmatta kan plantera blommor i en balkonglåda. Man kan också fixa ett bihotell genom att borra hål i en träbit och ställa ut som boplats.

Målet är att minst 10 000 räddningsinsatser ska genomföras över hela landet och allmänheten kan rapportera sina insatser på Naturskyddsföreningens hemsida.

– I fjol blev vi positivt överraskade av den starka responsen, det var väldigt kul. Nu känns det som att de här frågorna debatteras ännu mer, så jag tror vi kommer få ett bra gensvar, säger Karin Lexén.