Har du sett en svarthuvad snigel?

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2019-11-05

Svarthuvad snigel (Krynickillus melanocephalus) är en ny snigelart som hittats i Sverige. Den förmodas vara invasiv.

Sugen på lite snigeljakt i vetenskapens tecken? Experterna vädjar nu om hjälp med att kartlägga den svarthuvade snigelns framfart i Sverige.

– Vi behöver information från allmänheten, säger Marie-Louise Fagerström på länsstyrelsen i Västra Götaland.

För några veckor sedan hittades hundratals exemplar av den svarthuvade snigeln i Västmanland – de första rapporterade fynden av den förmodat invasiva snigelarten i Sverige. Sedan dess har snigeln hittats även på flera andra platser.

Nu vill länsstyrelserna ha allmänhetens hjälp. Förhoppningen är att trädgårdsägare och andra som rör sig i naturen ska hålla utkik efter den svarthuvade snigeln och rapportera in misstänkta fall.

– Vi hoppas få rapporter om var den finns och hur många det är. Det är en fantastisk hjälp om vi ska kunna komma underfund med om det är ett problem för oss eller inte, säger Marie-Louise Fagerström.

Den svarthuvade snigeln tros inte ha riktigt samma aptit som mördarsnigeln. Men rapporter från andra sidan Östersjön skvallrar om att det finns en stor risk att den kan ställa till med problem.

– Den finns i Baltikum till exempel och där anses den vara invasiv. Och är den det där, så kan det vara så åtminstone i södra och mellersta Sverige också, säger Marie-Louise Fagerström.

Den som hittar en svarthuvad snigel kan rapportera in fyndet och en bild på snigeln till myndigheterna via www.invasivaarter.nu.

Följ ämnen i artikeln