Skyttedal får stanna i KD:s EU-grupp – men kan nekas plats efter valet

Publicerad 2024-04-18

Sara Skyttedal får stanna i EPP-gruppen i EU-parlamentet – för tillfället.

Men efter valet kan det bli andra bullar. EPP:s talesperson Pedro Lopez tror inte att Skyttedal har en framtid i gruppen.

– Hennes chanser för att få stöd av två tredjedelar av medlemmarna i gruppen kommer att vara mycket låga.

Kristdemokraterna vill utesluta Sara Skyttedal ur EU-parlamentsgruppen EPP, som både KD och M är medlemmar i.

Men det kommer inte att ske. Skyttedal får stanna den korta period som återstår av mandatperioden innan parlamentet tar paus för EU-parlamentsvalet.

Det bekräftar EPP:s presschef i Europaparlamentet, Pedro Lopez.

– Det kommer inte att bli någon officiell uteslutningsprocess på grund av att hennes nya parti inte är medlem i EPP, säger han.

”Politisk bredd”

Sara Skyttedal säger att hon är tacksam för att få fortsätta verka i den partigrupp som hon varit aktiv i under mandatperioden.

– För europeisk borgerlighet anser jag också att det är hälsosamt om gruppen fortsätter att vara en aktör som har en politisk bredd. Det är bara på det sättet man kan fortsätta vara en maktfaktor och dessutom göra sig mindre beroende av de rödgröna i parlamentet, säger hon vidare.

Sara Skyttedal har varit Europaparlamentariker för Kristdemokraterna sedan 2019.

Får en reprimand

Sara Skyttedal får dock ett slag på fingrarna av sin partigrupp.

Enligt Pedro Lopez har Skyttedal ombetts att inte göra uttalanden mot gruppen, hon får inte föra EPP:s talan i parlamentet och inte heller ta del av gruppens resurser under den kvarvarande mandatperioden.

EPP ser allvarligt på de uttalanden som Sara Skyttedal gjort gällande EU i sin nya roll som toppnamn för nystartade Folklistan, säger Pedro Lopez.

Bland annat har Sara Skyttedal tillsammans med Jan Emanuel talat om att omförhandla det svenska medlemskapet i EU.

– EPP-gruppens ledning har beslutat att ge fru Skyttedal en officiell reprimand för att hon inte följer reglerna i gruppen på grund av hennes uttalanden om det svenska medlemskapet i EU och hennes beslut att grunda ett parti som inte delar de grundläggande värderingarna i EU, säger Pedro Lopez.

Sara Skyttedal och Jan Emanuel.

Kan nekas plats efter valet

Sara Skyttedal har sagt att hon vill återgå till EPP-gruppen om hon blir invald i EU-parlamentet i juni. Men utsikterna för det är osäkra.

Troligt är att både KD och M kommer att motsätta sig att Sara Skyttedal ska få ingå i EPP, om hon återväljs. Det kan innebära att hon hålls utanför gruppen.

– I det mycket avlägsna fall att hon väljs behöver hon ansöka om medlemskap och hennes chanser för att få stöd av två tredjedelar av medlemmarna i gruppen kommer att vara mycket låga. Högst sannolikt kommer de andra svenska partierna i EPP inte vara positiva till det och majoriteten följer alltid de nationella medlemmarnas råd, säger Pedro Lopez.