V tror på samarbete med S inför nästa val

TT

Publicerad 2024-05-18

Partiledare Nooshi Dadgostar invigningstalar på Vänsterpartiets kongress.

Det finns tecken på att Socialdemokraterna är öppna för ett samarbete med Vänsterpartiet inför nästa riksdagsval.

Det menar Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet i Ekots lördagsintervju.

Följ ämnen

– Jag tror att även hon har funderingar kring att göra något annat än det som hände 2022, då misslyckades ju det, säger Nooshi Dadgostar om Magdalena Anderssons signaler till Vänsterpartiet om ett framtida samarbete i intervjun.

När Magdalena Andersson talade på Vänsterpartiets kongress förra helgen var det första gången på 14 år som en socialdemokratisk partiledare besökte den.

– Det var väldigt roligt att hon var där. Vi pratas ju vid då och trivs ihop. Det behövs naturligtvis flera partier för att efter valet 2026 kunna byta ut den här regeringen och se till att vi får en ny inriktning för Sverige, säger Dadgostar.

Dadgostar tror inte att de kompromisser som måste till för ett samarbete, kommer att ha samma nackdel för Vänsterpartiet som för Miljöpartiet som anses ha förlorat i väljarstöd på ett samarbete med S.

– Miljöpartiet har en politik som i vissa delar inte många människor tycker om. Att de kräver av människor att uppoffra sig för klimatet istället för att vara mer positiva och ha en mer investeringsdriven klimatpolitik. Det kan ju också bero på det, säger Dadgostar i lördagsintervjun.