Landsbygdsministern om kycklingskandalen: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad 2017-02-13 | Publicerad 2017-02-10

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) skräder inte orden efter Aftonbladets avslöjande om skandalen med smittade kycklingar på Kronfågel.

– Oacceptabelt slarv. Svenskt varumärke är ett kvalitetsmärke och då ska man inte hålla på med sådant här, säger han.

Förra året smittades rekordmånga svenskar av campylobacter efter att ha ätit färsk kyckling.

Hos den största producenten, Kronfågel, som står för 50 procent av marknaden var under hösten 30 procent av kycklingarna i det stora slakteriet smittade – en oacceptabel siffra enligt Sven-Erik Bucht.

Är mycket upprörd

Han blev mycket upprörd när han läste Aftonbladets artiklar om Kronfågel.

– Det är ändå så att svenska konsumenter väljer svenskt för att det håller hög kvalitet och då ska det banne mig vara det också, säger Sven-Erik Bucht.

– Det finns inget mellanting. De flesta sköter det perfekt, men slarvar någon lider alla av det.

– Nu har man tydligen i morse hittat orsaken till det här, men man har sökt den under väldigt lång tid, säger Sven-Erik Bucht.

Efter Aftonbladets larm gick Kronfågel på fredagsmorgonen ut och förklarade att man efter månader av felsökning hittat orsaken till att antalet smittade kycklingar ökat under förra året:

Ett installationsfel i företagets nya tvättledning.

Det medförde att lådorna som kycklingarna transporterades i tvättades i förorenat vatten.

”Det får inte slarvas”

Det ska man nu ha åtgärdat.

Men Sven-Erik Bucht skräder inte orden:

”Slarv” kallar han det.

”Oacceptabelt slarv”.

– Vi vet att efterfrågan på svensk kyckling ökar väldigt, väldigt mycket, men det får ju inte slarvas då. Det är totalt oacceptabelt.

Hur ska man förebygga det här slarvet?

– Det är branschen själv som måste hålla i det här. Ska det vara under det starka varumärket svenska flaggan ska det banne mig inte vara så här.

Varför tror du att det har blivit så här?

– Jag vet inte. Jag vet ju att den stora merparten sköter det här exemplariskt. Jag har ingen förklaring till varför det här har hänt på det här företaget.

– Myndigheterna har ju en fortlöpande kontroll och sedan har ju branschen en egenkontroll och det är en kontroll som måste ske varje dag, varje timme. Den är viktig. Vi ska öka svensk livsmedelsproduktion och det förutsätter att konsumenten måste kunna ha ett stort förtroende för att det här sköts på ett tillfredsställande och bra sätt. Punkt.

Kan det här bero på att produktionen av svensk kyckling har ökat för snabbt?

– Det kan vara ett skäl, men det är inget som jag accepterar som en bortförklaring. Ökar man sin produktion ska man fortsätta hålla samma höga kvalitet.

Kan konsumenterna lita på svensk kyckling?

– Ja, vi kan lita på svensk livsmedelsproduktion och svensk kyckling. Det här var bara ett undantag – det kan inte få vara något annat.

Även Jordbruksverket informerades på torsdagskvällen av Kronfågel.

Där ser man också allvarligt på det inträffade, men hoppas att problemet nu är löst – och att det är misstaget hos Kronfågel som ligger bakom den kraftiga ökningen av campolybactersmittade.

Kan ge svår sjukdom

– Det är viktigt att producenter, slakterier och transportörer följer de rutiner som rekommenderas och tar det försämrade läget på allvar, säger Lena hult, smittskyddssamordnare på Jordbruksverket.

I ett pressmeddelande man i dag att Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA nu samarbetar för att förebygga och minska risken för smitta.

Under 2016 blev 6 900 personer sjuka efter att ha smittats av campolybacter i Sverige – det är en fördubbling av antalet inhemska fall de senaste fem åren.

Vad samarbetet rent konkret innebär är dock oklart - även om samtliga myndigheter verkar överens om att något måste göras.

– Vi ser väldigt allvarligt på situationen. Infektion med campolybacter kan ge mycket svår sjukdom och insatser behövs för att minska risken att bli smittad av kycklingkött, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.