Hatstorm mot barnens tidning efter enkäten

Kamratpostens chefredaktör: Jag blev väldigt illa berörd

Publicerad 2018-10-03

Kamratposten publicerade en nyhet om att få barn väljer att prata med pappa i första hand när de är ledsna.

Då översköljdes KP:s chefredaktör av ilskna reaktioner:

– Man letar små, små fel, i stället för att lyssna på vad KP-läsarna säger, berättar chefredaktören Lukas Björkman.

För två veckor sedan publicerade Kamratposten resultatet av en enkät. 1 700 KP-läsare hade fått frågan ”Vem vill du helst prata med när du är ledsen?”. 46 procent svarade mamma, 17 procent ingen alls och 7 procent pappa.

KP:s redaktion och chefredaktören Lukas Björkman fick så många negativa reaktioner att han nu skrivit en debattartikel i tidningen Metro:

”Hej, jag heter Lukas och jag är tydligen vänstervriden mansfeminist, unken kvinnohatare samt ond mediechef. För två veckor sedan var jag bara KP-Lukas, chefredaktör på Kamratposten. Vad som hände? Jag fick vara med lite i den offentliga debattten”, inleds artikeln.

Björkman berättar sedan att han på Twitter beskrevs som en ”omanlig mansfeminist som skulle hålla käften”, att flera klagade på att undersökningen inte var statistiskt säkerställd (vilket KP aldrig hävdat), att en bloggare kallade Björkman för kvinnohatare (eftersom han i en intervju ansåg att det även finns mammor som behöver skärpa sig) och att Sveriges Radios ”Medierna” pekade ut en underrubrik om enkäten i KP som felaktig.

Lukas Björkman säger till Aftonbladet:

– Jag blev väldigt illa berörd över att man attackerade oss på KP och mig personligen. Vi försökte bara hälsa en sak från KP-läsarna.

Han menar att det offentliga samtalet har gått sönder. När tidningen publicerade en undersökning med samma frågor och ungefär samma resultat för omkring tio år sedan blev reaktionerna annorlunda:

– Förra gången var det mer positiva reaktioner, ”det här kanske vi borde prata om”. Nu pratar man om det som inte är det viktiga. Man letar små, små fel, i stället för att lyssna på vad KP-läsarna säger.

Vad borde debatten handla om i stället?

– Vad kan vi som pappor göra? Det är något som inte stämmer. Vi borde ha ungefär samma siffror som mammorna.

– Efter vår artikel har jag sett inlägg på Instagram om hur pappor kan tänka för att komma närmare sina barn. Saker som ”ta ut din del av föräldraförsäkringen, visa att du själv har känslor”.