Kavanaugh: ”Jag sa saker som jag inte borde ha sagt”

Publicerad 2018-10-05

Bara timmar före ödesomröstningen försvarar Brett Kavanaugh sin nominering som HD-domare i en debattartikel.

Men han erkänner att han blev för känslosam när han förhördes i senaten.

”Jag vet att jag var skarp i tonen och sa ett par saker som jag inte borde ha sagt”.

Debattartikeln publicerades i Wall Street Journal under natten mot fredagen, svensk tid. Den har rubriken ”Jag är en oberoende, opartisk domare”.

Senare under fredagen, klockan 16.30 svensk tid, ska senaten rösta om Brett Kavanaugh ska godkännas som HD-domare. Senatorerna har nu fått läsa FBI:s rapport om sexanklagelserna och republikaner och demokrater är redan oense om den talar till Kavanaughs fördel eller ej.

Kanske ska debattartikeln ses som ett sista försök att påverka omröstningen till sin fördel. Hans öde avgörs primärt av tre mittenorienterade republikanska senatorer – Maines Susan Collins, Arizonas Jeff Flake och Alaskas Lisa Murkowski.

Alla tre har en historia av samarbete med Demokraterna och röstade inte på Donald Trump i presidentvalet.

Skriver om sin kamp för kvinnor

I debattartikeln i Wall Street Journal försvarar Brett Kavanaugh sin kandidatur, skriver om sin karriär, att han är en neutral och oberoende domare som inte tar några andra partier än lagens.

Han skriver också att han har en diger meritlista, både som domare och privatperson, av att föra fram och marknadsföra kvinnor. Bland annat nämner han att han länge varit coach åt flicklag i basket.

Men han erkänner också att han blev för känslosam i senatsförhöret för en dryg vecka sedan.

”Jag var väldigt känslosam förra torsdagen, mer än jag någonsin varit. Jag kan ha varit för känslosam vid flera tillfällen. Jag vet att jag var skarp i tonen och sa ett par saker som inte jag inte borde ha sagt. Jag hoppas att alla kan förstå att jag var där som son, make och pappa.”

Kavanaugh skriver också att han vittnade med fem personer i sina tankar:

”Min mamma, min pappa, min fru och mest av allt mina döttrar.”

Domarlegendar tar sin hand från Kavanaugh

Brett Kavanaugh har fått kritik för att han blev för arg och tappade humöret under det turbulenta förhöret i senaten.

Han höjde rösten flera gånger, kallade förhöret ”en cirkus” och skrek ”ni kommer aldrig få mig att sluta”. När den demokratiska senatorn Amy Klobuchar ställde frågor svarade han upprepade gånger genom att ställa motfrågor om hennes alkoholvanor.

Under torsdagskvällen, svensk tid, gick den före detta HD-domaren John Paul Stevens, 98, ut och tog sin hand från Brett Kavanaugh. Stevens, själv republikan, har tidigare hyllat Kavanaugh och stått bakom hans HD-kandidatur, men säger nu att han ”inte hör hemma i en rättssal” efter beteendet i senatsförhöret.

– Jag har ändrat uppfattning eftersom jag inte kan relatera till hans intellektuella kapacitet. Hans framträdande i förhöret fick mig att ändra mig.

Enligt uppgifter till CNN skrevs sista minuten-artikeln i Wall Street Journal på Kavanaughs eget initiativ.