Sommarlov problematiskt för många barn

TT TT

Publicerad 2018-06-07

Nu står skolavslutningarna för dörren. Men sommarlovet innebär inte glädje för alla.

Barn som lever i familjer med missbruksproblem, våld och psykisk ohälsa, tillbringa mer tid i dysfunktionella miljöer när skolorna stänger.

– För de här barnen är skolan en viktig fristad där de får vara med trygga vuxna. Men på sommarlovet stänger skolan, och kanske även andra stöd som barnen har under terminen, säger Maria Näslund, coachhandledare och ansvarig för internetstöd vid organisationen Maskrosbarn.

Hon växte själv upp med en mamma som mådde psykiskt dåligt, vilket ledde till att hon kände sig ensam under sommarloven när dessutom många av kompisarna åkte bort.

– Man hade inte den vardag som man har under terminerna. För mig var skolan väldigt viktig, och den försvann då.

"Ett stort ansvar"

Varje år hör cirka 500 barn och unga, med föräldrar som missbrukar eller lider av psykisk ohälsa, av sig till Maskrosbarn. I sommar utökar organisationen stödet dels genom chatt, dels genom "coach online", där barnet under elva tematiska samtal får hjälp av en coach via internet.

– I och med att de kan vara anonyma i internetstödet kan det komma fram saker som de inte har vågat berätta för någon, säger Maria Näslund.

– De kan känna ett stort ansvar för mamma eller pappa som inte mår bra och för småsyskon som de får ta hand om. Det är mycket oro för framtiden.

Våga fråga

Hon råder den som har föräldrar med missbruk eller psykisk ohälsa till att våga berätta för en vuxen om hur det är.

– Ett första steg som många ungdomar hos oss tar är att göra det anonymt, genom en chatt. Då kan man berätta för en vuxen och få stöd direkt. Man kan få ett ökat mod, så att man kanske vågar berätta för någon som man litar på.

Om man som vuxen vet eller misstänker att ett barn mår dåligt så poängterar Maria Näslund att det är viktigt att våga fråga.

– Våga fråga många gånger. Våga finnas där. Om man är orolig ska man alltid göra en orosanmälan till socialtjänsten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln