Lööf skapar svåra spänningar i Alliansen

TT

Publicerad 2018-04-25

Alliansen har inte spruckit, bedyrar Moderatledaren Ulf Kristersson trots att han dömer ut Centerns stöd till regeringens förslag om ensamkommande.

Statsvetare anser att konflikten är dåliga nyheter för Alliansens sammanhållning.

Alliansen har inte spruckit, det är väl känt att vi tycker olika i ett antal migrationspolitiska frågor, hävdade Kristersson inför journalister under ett besök på KTH i Stockholm med nordiska högerledare.

Då hade han redan, i ett långt inlägg på Facebook, hårt kritiserat Centerns ja till regeringens förslag att ge 9 000 ensamkommande asylsökande en chans att på nytt söka ett tillfälligt uppehållstillstånd. M och de två övriga Allianspartierna – Liberalerna och Kristdemokraterna – är emot förslaget.

Dåligt för Sverige

M-ledarens försök att få Centerkollegan Annie Lööf att säga nej hjälpte inte. Han kallar beslutet "olyckligt" för Alliansen och "dåligt för Sverige". Och det är en bekräftelse att principlösheten är den enda princip som återstår i svensk migrationspolitik, enligt Kristersson.

Enligt honom är det nu i praktiken Miljöpartiet som får styra regeringens migrationspolitik. "Och Centern väljer att göra den till sin. Centerns beslut är deras och ansvaret för konsekvenserna ligger hos dem", skriver han på Facebook.

Står fast

– Men Alliansen är mycket större än detta, Alliansen har klarat av svåra frågor förut, säger han och hävdar att den i grund och botten är mycket stark.

– Jag kommer att fortsätta verka för en Alliansregering. Men mina väljare ska veta att Moderaterna står fast för en stram och långsiktigt hållbar migrationspolitik, säger han.

Han framhåller på Facebook att en röst på Moderaterna inte är en röst på C:s migrationspolitik. M kommer aldrig att bilda en regering som inte kan föra en ansvarsfull migrations- och integrationspolitik. Det är inte ett hot, det är ett löfte, enligt M-ledaren.

"Nederlag för Alliansen"

Tommy Möller, professor i statsvetenskap, ser Centerpartiets vägval som ett nederlag för Allianskonceptet.

– De här frågorna har varit ett stort problem för Alliansen redan från början, och nu skapas ytterligare spänningar. Visserligen har man kommit överens om att alla partierna måste profilera sig inför valet. Men samtidigt ligger en outtalad överrenskommelse om att det inte får ske i en sådan utsträckning att det undergräver deras trovärdighet som ett tänkbart regeringsalternativ, och det gör det här, säger Tommy Möller.

Kollegan Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, säger att det som sker är en prövning för Alliansen. Hon förutser svåra kompromisser, kanske med urvattnat resultat, om Allianspartierna hamnar i regeringsställning.

– Frågan är då är vem som kommer ge efter mest, eller om det kommer landa i en urvattnad kompromiss där alla möts på mitten, säger hon och varnar för att det kan innebära missnöjda väljare och partimedlemmar på alla håll.

Följ ämnen i artikeln