Kriget i Jemen kan få ett slut – i Sverige

Konflikten i Jemen har lett till den värsta katastrofen i världen just nu, enligt FN.

Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi verkar ha fått USA att vakna och ifrågasätta sin inblandning i kriget i Jemen.

En bortglömt krig som kan avgöras i Stockholm.

FN har länge larmat om att konflikten i Jemen är världens just nu värsta humanitära katastrof. Men det är ett budskap som fram till nu haft svårt att tränga igenom.

Detta trots att närmare 60 000 människor har dödats, majoriteten av dem oskyldiga civila. Miljoner befinner sig på flykt och 22 miljoner människor är beroende av mathjälp för att överleva.

Kriget har hittills utspelat sig i det fördolda. Jemen är ett av världens fattigaste länder. Dess strategiska betydelse är inte lika stor som Syrien där det sjuåriga inbördeskriget alltid funnits högt på den internationella agendan. Media har haft svårt att bevaka konflikten i Jemen. Riskerna är stora och man måste ha hjälp av någon av de stridande parterna för att ta sig in.

Det är i grunden ett inbördeskrig men har sedan koalitionen ledd av Saudiarabien började med sina bombningar 2015 utvecklats till ett proxykrig mellan Iran och Saudiarabien. Saudierna bombar urskiljningslöst sjukhus och skolor. Houtirebellerna skjuter granater mot Saudiarabien.

Mordet ändrade spelplanen

Saudikoalitionen har hela tiden haft stöd från USA, även under Barack Obamas tid som USA:s president. Stödet har intensifierats under Donald Trump eftersom en av hans viktigaste utrikespolitiska strategier är att isolera Iran och försvaga deras roll som regional stormakt.

Stödet har fram till nu varit tämligen okontroversiellt i USA . Iran anses vara en terrorregim och med Saudiarabien har USA traditionellt haft mycket goda förbindelser även om Trump i ännu högre grad oförbehållslöst ställt sig bakom regimen.

Det brutala mordet på Jamal Khashoggi inne på det saudiska konsulatet i Istanbul har ändrat på spelplanen. Inte minst sedan det stått klart att det med stor sannolikhet var Saudiarabiens de facto-ledare kronprins Mohammed bin-Salman, MBS, som beordrade mordet.

Dyrköpt äventyr

Nu mullrar det rejält bland amerikanska senatorer och kongressmän som vill straffa saudierna och som inte längre är lika pigga på att stödja kriget i Jemen som utvecklats till en katastrof ur många aspekter. Det MBS trodde skulle bli en enkel match, att besegra de Iran-stödda Houtis-rebellerna, har visat sig bli ett dyrköpt äventyr med högst oklar utgång.

USA har slutat hjälpa till med att i luften tanka de saudiska bombplanen.

Den republikanske senatorn Rand Paul, som stödjer Trump, vill genom att kräva ett stopp för vapenförsäljningen till saudierna, skicka ett besked till presidenten att USA ”fått nog av kriget i Jemen”.

Den demokratiske kongresskvinnan Tulsi Gabbard kräver att ”allt amerikanskt stöd för Saudiarabiens utrotningskrig i Jemen stoppas”.

Mordet på Khashoggi har öppnat ögonen på många amerikaner inför vilken extrem regim det är som styr i Saudiarabien. Trycket från USA för att få slut på kriget har ökat.

Lösning i Sverige?

Parterna var på väg att träffas för fredssamtal redan i september men de frös inne. Nu hoppas FN att fredssamtalen ska komma igång inom kort. Parterna, Houtirebellerna och Jemens regering stödd av den saudiska koalitionen, har gått med på att förhandlingarna ska föras i Stockholm.

Ett preliminärt datum är den 29 november men det hänger på att man kan enas om villkoren för samtalen. Sverige kan då få spela den roll vi haft så många gånger tidigare. Som en neutral plats där alla parter känner sig trygga.

Förhoppningsvis är det i Stockholm som det fruktansvärda och märkligt bortglömda kriget kan få sitt slut.