Besked i morse: Philae står stadigt på kometen

Publicerad 2014-11-13

Efter att ha studsat mot kometen står nu landaren stadigt på kometen 67P

Människan nådde en ny galaktisk milstolpe när Philae landade på kometen 67P i går.

Och nu kan forskarna äntligen andas ut.

Efter att ha svävat ovanför ytan efter landningen står maskinen nu stadigt på kometens yta.

Klockan 16.40 i går landade Philae, den kylskåpstora landaren som skickats ut från rymdsonden Rosetta tidigare på dagen.

Men först en halvtimme senare kunde bragden bekräftas när signalerna från Rosetta nådde jorden. Då utbröt vild glädje på ESA:s högkvarter i tyska Daarmstadt.

- Det här är ett stort steg för mänskligheten, säger generaldirektören Jean-Jacques Dordain.

Studsade upp igen

Omgående inleddes arbetet med att samla in information. Men i stället för banbrytande resultat skickade Philae ifrån sig oroväckande signaler.

Gravitationen på 67P/Churyumov-Gerasimenko är nämligen bara en tusendel av jordens. För att inte studsa mot ytan är Philae utrustad med harpuner som ska hålla den kvar på kometen.

Problemet är bara att de aldrig avlossades vid landningen på grund av ett tekniskt fel. Därför studsade landaren upp igen och svävade en bit ovanför ytan innan den slutligen landade igen.

Men i morse kom alltså besked att Philae nu slutligen står stadigt på kometen.

- Vi är de första som har klarat av det här, och så kommer det alltid vara, säger Dordain till Reuters.

Andra sidan solsystemet

Rosetta skickades upp av den europeiska rymdorganisationen ESA 2004. Med hjälp gravitation från flera planeter har den accelererats och manövrerats genom solsystemet för nu efter tio år komma ikapp kometen 67P.

Mötet sker på andra sidan solsystemet, 510 miljoner kilometer från jorden, på den punkt där den fyra kilometer stora kometens fart är som långsammast.

Resultaten som Philae kommer att skicka hem de kommande veckorna kan innebära ett genombrott för astronomin.

Kometen antas ha skapats för 4,6 miljarder år sedan, precis som bland annat Jupiter, Neptunus och solen. Om det stämmer kan 67P vara skapad av det material solen spottade ur sig när den föddes.

Forskarna hoppas att provsvaren från kometen ska ge svar på frågan om hur universum skapades och kanske till och med hur livet uppstod på jorden.

Bränns sönder av solen

Rosetta fortsätter ligga i omloppsbana runt kometen 67P. Om inga problem inträffar är planen att den ska fortsätta leverera information till slutet av 2015. Då kommer kometen vara så nära solen att rymdfarkosten inte längre fungerar på grund av den extrema värmen.