Anställda tvingas jobba - trots hög feber

Publicerad 2014-11-19

Scandlines färja Hamlet i Helsingborg.

Rederiet Scandlines tvingar anställda att gå till jobbet trots hög feber och ryggskott.

Nu vittnar anställda om en ständig rädsla för att bli sjuka.

– Vi får inte den sjukskrivning som vi behöver. Blir man sjukskriven rör det sig om en eller två dagar, säger en person.

Scandline är ett av Nordeuropas största rederier, med färjelinjer till Tyskland och Danmark. I Sverige trafikerar rederiets båtar sträckan Helsinborg-Helsingör.

Ombord är det personalen som ansvarar för passagerarnas säkerhet i händelse av en olycka.

Nu berättar flera personer om hur Scandlines tvingar de anställda att jobba - trots feber, ryggskott och influensa.

Läkare slår larm

I en orosanmälan till Socialstyrelsen slår en läkare, som behandlat flera personer anställda på Scanadlines, larm.

Läkaren skriver om hur Scandlines satt i system att endast godkänna sjukskrivningar via det företag som anlitas för att sköta rederiets företagshälsovård.

"[...] ingen av de anställda får exempelvis vara hemma från jobbet med feber under 39 grader och även vid tunga arbeten som exempelvis tunga lyft godkänns inte ryggskott som sjukskrivningsgrundande. Om patienten uteblir på grund av sjukdomar som inte godkänns av [företagets namn] läkare uteblir sjuklönen helt", står det i anmälan.

Upplever ständig stress

En bild som bekräftas av såväl facket som anställda på rederiet.

En anställd berättar hur personer som varit borta fler än fyra gånger på ett år till slut tvingas skriva på ett kontrakt - där Scandlines kräver att företagets läkare ska godkänna varje enskild sjukdag.

– Du blir kallad till företagshälsovården och där upprättas det här kontraktet, där du förbinder sig till att uppsöka företagsläkaren samma dag som du blir sjuk. Jag har kollegor som haft 39 graders feber, gått till läkaren och fått beskedet att de får en dags sjukskrivning. Sedan måste de komma tillbaka nästa dag igen. De kallar det för rehabilitering, säger personen.

Anställda berättar hur de upplever en ständig stress för att bli sjuka.

– Vi får inte den sjukskrivning som vi behöver. Blir man sjukskriven rör det sig om en eller två dagar, säger en person.

Hur upplever du bemötandet från läkarna?

– Det har varit blandat, men de är verkligen inte opartiska. Scandlines betalar ju dem. En kollega hade lunginflammation, gick till läkaren och fick komma tillbaka dagen efter. Sedan bedömde läkarna att hon kunde gå tillbaka till jobbet.

"Vad händer om vi måste evakuera?"

På fackföreningen Seko Sjöfolk är man medveten om Scandlines krav på att de anställda endast får använda företagets egna läkare för sjukskrivningar.

– Om man är sjuk ska man kunna gå till en läkare som man känner förtroende för, inte bli hänvisad till läkare som företaget har ett avtal med, säger Mikael Lindmark, ombudsman på Seko. 

Att arbetsgivaren kräver sjukintyg från första dagen bryter inte mot några regler, poängterar han.

– Men om de kräver ett läkarintyg får de också betala för läkarbesöket och de kan inte säga att det enda läkarintyget ska vara från en viss företagsläkare. Det är helt oacceptabelt. Under sju dagar är sjukskrivning faktiskt något den enskilda ska kunna avgöra själv.

Både från anställda och från fackligt håll oroas man nu att Scandlines rutiner kan äventyra säkerheten.

– Vad händer om vi måste evakuera båten och jag har hög feber. Man funkar ju inte som man ska när man är sjuk, säger en anställd.

Aftonbladet har sökt Scandline och företaget som utför rederiets företagshälsovård.