Vad har stått på ditt matbord?

Uppdaterad 2019-03-13 | Publicerad 2014-10-09

Och vem åt den första svenska hamburgaren?

’’Låt oss lägga in så kan du lägga av’’.

När halvfabrikaten kom på 50-talet ville ingen ­längre lägga in gurka. Köpegurka skulle det vara.

20 år senare var allt med en ananasring på galet hippt och Flygande Jakob betydde ­finmiddag.

Vilka mattrender minns du?

50-tal

Frysvaror och halvfabrikat börjar dyka upp. ’’Modernt och praktiskt’’ är säljande slogans för kvinnor som i allt större utsträckning ger sig ut i arbetslivet. I borgliga hem regerar dock fortfarande hemmafrun och det är viktigt att servera rätt mat beroende på vilken bjudning det gäller – bridgelunch eller namnsdagskaffe.

På menyn:

Sagosoppa, sandwich, räkcocktail, Pulvermos, radiokaka. En pannbiff kan lätt piffas till ’’Hamburgers’’ tipsar Vår kokbok.

60-tal

Högkonjunktur och framtidshopp märks även på middagsbordet. Allt fler ger sig ut och reser och riktigt trendig är man om man bjuder på det franska köket.

Kostcirkeln lanseras med uppmaningen att äta varierat.

Uteätarna hugger gärna in på gravlaxtoast eller trendar loss med en fiskplanka à 20 kronor på Hamburger börs i Stockholm.

Till vardags öppnas mången konservburk.

På menyn:

Landgång, Coq au vin och ost- och skinkpaj. Gärna en mazarin till kaffet.

70-tal

Nu åker grytan fram på middagsbordet, något så rustikt hade ansetts osnyggt ett par år tidigare. Exotiska frukter gör sin ­entré som ingrediens i maten. Räkfyllda avokadohalvor anses vara en mycket exklusiv rätt.

Nu råder också en form av omvänd GI-våg. ’’Socialstyrelsen vill att vi äter sex till åtta skivor bröd om dagen’’ är en av 70-talets mest kända slogans.

På menyn:

Hawaiikassler, Flygande Jacob, räkcocktail, fondue, fiskgratäng, glassdrinkar, varma mackor och glace au four.

80-tal

  Trots rykten om strålning som kunde leda till sterilitet så blir mikrovågsugnen allt vanligare i hemmen. Bredvid står också allt oftare en bakmaskin. Innovationen peakade 1988 då den blev årets julklapp. På restaurang äter vi gärna tjusiga franska rätter på små såsspeglar och minimalistisk garnering. Wokpannan gör entré.

På menyn:

Wok, Inlagda päron med after eight, bakmaskinsbakat bröd, räkor och vitt vin, inbakad fläskfilé, cheesecake, rostbiff och potatissallad.

90-tal

Fikakulturen tar revansch i form av gigantiska muffins och paninis. Hej då, småkakor.

Nu vill vi ha mat från alla delar av världen – och gärna i vår tv. Kocken Floyd lagar mat och dricker vin i svt och i kulisserna står både Tina Nordström och Jamie Oliver och trampar.

När galna ko-sjukan dimper ner som en bomb handlar den stora diskussionen om säkerheten runt matimporten inom EU.

På menyn:

Tacos och den svenska innovationen tacopaj, Gino, caffe latte, muffins, nudlar.

Följ ämnen i artikeln