Expert: Perfekt tid för ett kap

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

Så sänker du bokostnaderna

Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Lägre fastighetsskatt, bättre elpris, ett fördelaktigt ränteläge och ROT-avdraget – sällan har det varit så billigt att köpa eller bo i hus. Möjligheterna att göra ett kap är stora.

För den som vill köpa sin bostad är 2009 ett drömläge. Den ekonomiska krisen och arbetslösheten driver ner priserna. Den som är klok räknar dock med att räntan kommer att gå upp, och tar med det när bostadskalkylen görs.

Gunilla Nyström, privatekonom på SEB berättar att det finns tre olika kostnader för husägande som är viktiga att ha koll på.

– Dels är det finansieringskostnaden när man köper själva bostaden och den har ju blivit lägre. Sen är det driftkostnaden som också har blivit billigare, säger hon.

Billigare el

Den som redan äger sin bostad vinner på att elen blivit billigare, på ränteläget och att fastighetsskatten blivit mindre. Gunilla Nyström menar att det framför allt är tillväxtkommuner och storstadsregioner som fått skattelättnader.

Men en sänkt skatt är trevlig för alla husägare.

Den tredje kostnaden man har vid ett husägande är reparation och underhåll. Detta har blivit förmånligare tack vare ROT-avdraget där man får dra av hälften av kostnaden från fakturan. Syftet är bland annat att minska svartjobben och gäller upp till 100.000 kronor. Vill man spara mer pengar är Gunilla Nyströms tips att kolla upp avtalen när man väljer elbolag.

– Om man redan har valt bolag ska man ta kontakt med dem och säga att man vill ha ett rörligt elpris och inte ett tillsvidareavtal. Man får inte vara rädd för att byta avtal eller bolag, säger hon.

Dante Thomsen, Minimedia

Följ ämnen i artikeln