Gummikulor mot gula västarna kritiseras

TT-AFP

Publicerad 2019-01-30

Polisens användning av gummikulor mot demonstranterna i proteströrelsen Gula västarna får kritik. Arkivbild

Den franska regeringen får hård kritik för polisens användning av gummikulor mot demonstranterna i proteströrelsen Gula västarna. Ett tiotal demonstranter ska ha fått ögonskador.

Polisen uppger att ammunitionen är nödvändig.

En människorättsorganisation och det vänsterinriktade fackförbundet CGT har vänt sig till domstol för att förbjuda användningen av gummikulor mot demonstranterna. Ammunitionen har avfyrats i samband med de våldsamheter som uppstått under de regeringskritiska protester som pågått sedan mitten av november.

Debatten om polisens beväpning flammade upp efter den senaste helgens demonstrationer när en av ledarna för Gula västarna fick allvarliga ögonskador då han filmade protesterna i Paris. Ytterligare ett tiotal demonstranter ska ha fått ögonskador av polisens gummikulor och granater som sprider både gummikulor och tårgas.

Ett domstolsutslag om polisens beväpning väntas sent på onsdagen. Gummikulor är förbjudet att användas i de flesta västeuropeiska länder. Regeringen har försvarat beväpningen och hävdar att den är nödvändig till skydd mot de våldsamma demonstranter som kastar sten och flaskor mot polisen.