Laxå – Sveriges svar på Detroit

Publicerad 2013-07-20

FATTIGASTE KOMMUNEN. Laxå i Örebro län är Sveriges enda kommun med negativt eget kapital.

Skyhöga skulder tvingar staden Detroit att ansöka om konkurs. 

Svenska kommuner kan inte gå i konkurs, men även här finns en kommun med större skulder än tillgångar.

Laxå kommun toppar listan över fattiga kommuner.

Motorstaden Detroit ansökte på torsdagen om konkurs. Laxå är precis som Detroit en industriort – om än betydligt mindre, med stora underskott. Kommunen har befunnit sig i en ekonomisk uppförsbacke sedan 2011 då skulderna för första gången blev större än tillgångarna. Om Laxå kommun skulle sälja allt i sin ägo idag är skulderna större ändå.

Det sjunkande invånarantalet forsätter sänka Laxås ekonomi och efter förra årets varsel på industriföretaget Esab är kommunen själv nu den största arbetsgivaren. Trots svårigheterna är kommunstyrelsen ordförande Tommy Holmquist (S) försiktigt optimistisk.

– Det är mycket trafik genom kommunen och vi ser några nya etableringar. Om vi ska vända det här är det genom E20:s dragningskraft, säger han.

Kan inte gå i konkurs

Oavsett hur det går för kommunen är en konkurs är inte aktuell. Beskattningsrätten gör att svenska kommuner inte kan gå i konkurs, de kan själva besluta om att höja skatten vid behov.

Visserligen kan staten sätta stopp för kommuners ständiga skattehöjningar, men innan den punkten är nådd hinner troligen en förtroendekris växa fram.

– Kommuner med långvarigt ekonomiskt underskott får till slut likviditetsproblem. Då kan staten gå in med hjälp, men svenska kommuner går helt enkelt inte i konkurs, säger Derk de Beer ekonom på SKL.   

Många har problem

Laxå är den enda kommunen med negativt eget kapital, men långt fler har begränsade resurser och olikheterna mellan kommunerna är stora.

De tio fattigaste kommunerna har omkring 6000 kronor per invånare i genomsnitt. Samma siffra för Sveriges rikaste kommun Skellefteå är 107 557.

– Vi har sett enskilda kommuner vars ekonomiska underskott blivit långvariga. Det kan leda till att kommunerna får svårt att bedriva sin verksamhet. Reda pengar är en förutsättning, säger Derk de Beer