Fords föräldrar ger inte upp mot Skatteverket

TT

Publicerad 2018-11-05

Ett bilmärke för många, ett efternamn för andra, men också ett förnamn i den kanadensiska grenen av släkten, enligt pappan.

Två föräldrar i Sävedalen ger inte upp mot Skatteverket i tvisten om sonens förnamn: Ford.

– Han har redan hunnit fylla ett år, och han lyssnar till namnet. Vad som än händer kommer han att heta Ford, frågan är mer om det kommer att stå i passet eller inte. Vi kanske kan hitta en variant på stavningen eller lägga till någonting, men vi kommer att göra allt för att behålla den delen, säger Joeseph Kendrick.

Blickade bakåt i släkten

Joeseph Kendrick och Ingrid Bergström är två 35-åringar som bor i Sävedalen i Partille utanför Göteborg. När första barnet kom i slutet av förra året kom också uppgiften att namnge det, och de nyblivna föräldrarna vände blicken mot Joesephs kanadensiska släktträd.

– Från början ville vi hitta ett namn från äldre generationer, och även ett namn som inte setts till på ett tag i familjen. På min pappas sida hittade vi tre män som burit Ford som förnamn. Vi tyckte att det var fantastiskt, och vi förälskade oss i det. Vi såg inte alls det som ett efternamn, det var inte ens en fråga som vi ställde oss, säger Joeseph Kendrick.

Men ett namn måste godkännas av Skatteverket innan det kan bäras, och Skatteverket ska förhålla sig till personnamnslagen för att säkerställa att namnet inte är olämpligt. Handläggarna avslår namn utifrån tre kritiker: om de kan väcka anstöt, framkalla obehag för bäraren, eller om det av någon annan anledning inte är lämpligt som förnamn. I den uppdaterade lagen från 2016 skärptes kravet på den sistnämnda punkten, om lämplighet.

"Hoppas på det bästa"

Familjen fick avslag eftersom namnet i alldeles för hög grad påminner om ett efternamn, enligt Skatteverket. Förvaltningsrätten och Kammarrätten har gått på myndighetens linje. Nu tar Högsta förvaltningsdomstolen upp fallet.

Kammarrätten i Göteborg konstaterar att "det saknas vägledande praxis vad gäller bedömningen enligt den nya lagen", men nu kan alltså frågan bli avgjord en gång för alla och dessutom påverka efterkommande beslut.

– I de två tidigare domarna kändes det inte som att någon verkligen satte sig ner och verkligen tittade på våra argument. Jag är optimistisk inför att vi får den chansen den här gången, men det är svårt att säga något om deras beslut. Jag hoppas på det bästa, men räknar inte med något, säger Joeseph Kendrick.