Uppgifter till Expressen: Polis sköt ihjäl Eric Torell med skott i ryggen

Mamma Katarina: ”Ofattbart att tre poliser i Sverige kan göra på det här sättet”

Publicerad 2018-10-19

Eric Torell sköts ihjäl av tre poliser natten den 2 augusti.

Enligt uppgifter till Expressen avlossade poliserna tillsammans 25 skott, varav tre träffade.

Det dödande skottet ska ha gått in i ryggen.

Natten den 2 augusti sköts Eric Torell, 20, ihjäl av tre poliser på en innergård i Vasastan i Stockholm.

Enligt uppgifter till Expressen avlossades sammanlagt 25 skott, av vilka tre träffade Eric.

Ett av skotten var direkt dödande. Det gick enligt tidningen in i ryggen.

Uppgifterna bekräftas av målsägandebiträdet, advokat Tomas Nilsson.

– Den uppgiften har lämnats av åklagaren att det skjutits 25 skarpa skott vid händelsen. Tre har träffat målsäganden Eric, och ett av de tre skotten bedöms ha varit omedelbart dödande, säger han till Expressen.

Hävdar nödvärn

Ytterligare ett skott ska enligt tidningen ha träffat i ryggen. Det tredje snuddade magen.

De tre poliserna som avlossade skotten hävdar att det var i nödvärn. Eric Torell hade Downs syndrom och hade under natten för dödsskjutningen rymt hemifrån med ett leksaksvapen.

Två av poliserna som sköt Eric Torell var nyutexaminerade. En av dem hade bara arbetat i drygt en månad. Den tredje hade flera års erfarenhet.

Erics mamma: ”Det är så absurt”

När Erics mamma, Katarina Söderberg, fick höra om de 25 skotten blev hon chockad. Hon säger att det var hemskt nog i början när det talades om åtta, nio skott.

– Men alltså 25 skott. Det ser du inte ens i en amerikansk kriminalfilm, det är så absurt. De har skjutit 25 skott och det dödande skottet träffade Eric i ryggen, säger hon och fortsätter:

– Att de skjuter ihjäl honom i ryggen och så hävdar alla tre poliserna att det är nödvärn är för mig obegripligt. Hur kan det vara nödvärn om man skjuter i ryggen?

Hon menar att uppgifterna om att så många skott avlossats mot hennes son är ett tecken på att det finns brister inom polisen.

– Det är uppenbart att det måste finnas enorma brister i deras utbildning. Jag är så upprörd. Det är så ofattbart att tre poliser i Sverige kan göra på det här sättet.

Poliserna fortsätter jobba

Poliserna arbetar fortfarande kvar, men togs en vecka efter skjutningen ur yttre tjänst.

Särskilda åklagarkammaren utreder om tjänstefel begåtts. I utredningen ingår också att pröva om poliserna gjort sig skyldiga till vållande till annans död, enligt målsägandebiträdet.

Chefsåklagare Martin Tidén, som leder förundersökningen, uppger för Aftonbladet att det kommer dröja innan han kommer fatta beslut om att antingen väcka åtal eller lägga ner förundersökningen mot poliserna.

– Jag hoppas kunna komma med ett besked före jul, men det är bara en förhoppning.