Fjordman: Jag ska inte vittna

Publicerad 2012-06-04

Försvarets vittnen hoppar av

OSLO. Försvarets vittnen flyr.

Bara den senaste veckan har sex hoppat av.

Den högerextremistiske bloggaren Fjordman säger att han inte tänker vittna i någon form.

– Jag vill inte tala om censur samtidigt som rätten censurerar mig, säger Fjordman till Sunnmørsposten.

Anders Behring Breivik, 33, är livrädd över att hamna på rättspsyk.

Försvaret har kallat in 17 vittnen som de hoppas på ett eller anats sätt ska styrka att Breiviks världsbild och ideologi delas av flera, och att den inte är en vanföreställning som den första rättspsykiatriska undersökningen av massmördaren säger.

Men försvaret har problem.

Redan när listan på vittnen offentliggjordes, då 29 namn lång, gick många av dem som stod på listan ut i media och kallade försvarets vittneslista för en freak-show och ett mediaspektakel.

”Vägrar springa gatlopp”

Flera försvann redan där och listan reducerades till 17 namn.

Nu, bara den senaste veckan, har sex av de vittnen som återstod, hoppat av.

Det började för flera veckor sedan med att religionshistorikern Hanne Nabintu Herland sa att hon hellre skulle hamna i fängelse än att vittna för Breivik.

– Jag vägrar att springa gatlopp i mördarens show där han och hans försvarare kallar in personer med så kallat "media-appeal" för att försöka skapa sympati för honom, har Hanne Nabintu Herland sagt till Aftenposten.

Herland stod på den ursprungliga listan men nu har avhoppet fortsatt även från den sista versionen av försvarets lagupptsällning.

Förra veckan meddelades det att den kontroversielle norsk-irakiske islamisten mulla Krekar inte vill vittna. Försvaret har sagt att de helst inte vill tvinga någon och lät honom slippa.

Citerar Fjordman

Sedan hoppade en av Breiviks förebilder av, den högerradikala bloggaren Peder Nøstvold Jensen känd som Fjordman. Breivik citerar Fjordman på 300 sidor i sitt manifest och har kallat honom för en av hans största ideologiska förebilder.

– Jag vill inte tala om censur samtidigt som rätten censurerar mig, säger Fjordman till Sunnmørsposten.

Breiviks försvarare Geir Lippestad säger att de inte hade mycket annat val än att låta Fjordman avstå – trots att han är ett viktigt vittne.

– När du har ett vittne som gömmer sig och inte vill vittna, och som vi inte får tag i, så är det inte mycket vi kan göra. Att ha ett motvilligt vittne i rätten är det inte mycket vits med.

Efter det har fler följt. Nu kommer heller inte den islamiska aktivisten Mohyeldeen Mohammad eller den islamkritiske författare Bruce Bawer att komma till Oslo tingsrätt.

”Inget att tillföra”

Även fredsforskaren Johan Galtung och forfatter Walid al-Kubaisi har sagt att de vill avstå.

– De säger att de inte har något att tillföra i saken och önskar att inte vittna överhuvudtaget, säger Tord Jordet, en av Breiviks försvarare.

I dag skulle sex personer höras.

Kvar av dem återstår nu bara två.