Gisslandramat inne på sin tredje dag

Publicerad 2013-01-31

Jimmy Lee Dykes, 65, stormade en skolbuss, sköt ihjäl chauffören och kidnappade en 6-årig pojke.

Sedan förde han med sig barnet till en underjordisk bunker.

Nu har gisslandramat i Midland City, Alabama, pågått i tre dagar.

Den pensionerade lastbilschauffören klev beväpnad i tisdags på en skolbuss där han, enligt NBC News, beordrade chauffören att lämna över barnen.

När chauffören vägrade sköts han till döds av Dykes, som därefter tog med sig den 6-årige pojken och slog läger i en underjordisk bunker på sin egen tomt. 

Ville ha gisslan

Enligt CNN är Jimmy Lee Dykes en ”doomsday prepper”, alltså en person som tror att jorden snart ska gå under och förbereder sig genom att bunkra vapen och mat.

Ingen vet varför han kidnappade just 6-åringen. De kände inte varandra sedan tidigare. Men enligt uppgifter till CNN ville mannen helt enkelt hålla någon gisslan i sin bunker.

– Vi har ingen anledning att tro att pojken har skadats, säger Sheriffen Wally Olson till AP.

En källa till oro

Av sina grannar beskrivs Jimmy Lee Dykes som en asocial person som håller sig för sig själv. Han patrullerade sin tomt med ficklampa och hagelgevär på nätterna, enligt AP.

Dykes grannar beskriver hans bunker som ett ”home made bomb shelter”, ett hemmagjort bombskydd. Det är drygt en meter brett, två meter långt och 2,5 meter djupt och täckt av ett djupt lager sand.

Grannarna ska också ha sagt att Dykes under en lång tid varit en källa till oro i området eftersom har upplevdes som ”en tidsinställd bomb” som snart skulle detonera. Flera grannar har också sagt att är motståndare till det politiska styret.

Behöver medicin varje dag

Tungt beväpnad insatsstyrka och förhandlare har omringat bunkern där gisslandramat gått in i ett dödläge. Polisen i Midland City tror inte att pojken ska ha skadats av mannen.

Polisen har enligt uppgift kommunicerat med gärningsmannen. Den kidnappade pojken ska ha fått tillgång till medicin, en låda med kritor och en målarbok som han frågat efter. Detta har sänkts ner i bunkern efter förhandlingar med Dykes.