Plura döms till tre månaders fängelse

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-27

Greps med kokain i mars – Mauro Scocco på plats för att stödja sin vän

Artisten Plura Jonsson, 58, döms till tre månaders fängelse för narkotikabrott.

Han var i rätten i dag misstänkt för narkotikabrott sedan han köpt, tagit och gett bort kokain på en restaurang i Göteborg.

– Det var ganska väntat, säger han efter domen.

Plura Jonsson, känd från bandet Eldkvarn, greps av polisen i mars utanför en restaurang i Göteborg. Enligt polisen visade han då tydliga tecken på narkotikapåverkan.

Han var samlad och lugn när han kom till Stockholms tingsrätt i dag på förmiddagen. Men det brast för honom när han skulle prata om sina barn.

I rätten nekade han till överlåtelse av narkotika, men erkände bruk och innehav.

På plats finns även Pluras vän Mauro Scocco som stöd.

Har erkänt

Plura har tidigare erkänt att han burit narkotika på sig. När han visiterades vid tillslaget i Göteborg hittade polisen också 3,36 gram kokain i vänster byxficka. En vän som var med honom på restaurangen togs också med kokain på sig.

Plura Jonsson erkände genast att han köpt 5 gram kokain och gett ett gram gratis till sin vän. Han misstänks nu för både innehav och överlåtelse av narkotika.

När Aftonbladet talade med honom strax efter händelsen berättade han att det var flera år sedan han senast tagit kokain. Men att det som hänt inte kunde göras ogjort.

– Det är synd om alla andra som drabbas. Mina barn, vänner och släktingar. Och bandet. Jag har fått ringa runt under dagen och berätta för jag vill inte att de ska få veta via media. Det är det svåra, att jag har svikit, sa han då.

Yrkar på fängelse

– Det jobbiga är att göra barnen besvikna, sa han i rätten.

Åklagaren yrkade på fyra månaders fängelse, enligt normalvärdet för den aktuella mängden.

– Jag kan inte se någon annan påföljd. Hur man än vrider och vänder på det så är den här hanteringen styrkt, sa åklagaren.

Pluras försvarare tyckte inte att hans klient borde dömas till fängelse, och motiverade det bland annat med att hans klient redan har lidit genom att ha exponerats i medierna.

– Det finns förmildrande omständigheter och det är skandaliseringen i media. En okänd person slipper löpsedlar, artiklar och exponering, sa han under rättegången.

Plura Jonsson dömdes till tre månaders fängelse.