Ingen allvarlig psykisk störning vid lärarmord

TT

Publicerad 2022-08-25

Den rättspsykiatriska undersökningen av den 18-åring som åtalats för morden på två lärare på Latinskolan i Malmö är klar. Arkivbild.

Artonåringen som åtalats för att ha mördat två lärare på Latinskolan i Malmö var inte påverkad av en allvarlig psykisk störning, visar den rättspsykiatriska undersökningen.

Rättsmedicinalverkets besked till Malmö tingsrätt är att han inte heller bedömdes lida av en allvarlig psykisk störning då han undersöktes. Därmed saknas förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård, enligt Rättsmedicinalverket.

Det var vid middagstid den 21 mars som 18-åringen maskerade sig och attackerade två slumpvist utvalda lärare med yxa och kniv. Han tillfogade de båda så svåra skador att de avled. Därefter larmade han själv polisen. En polispatrull var snabbt på plats och kunde gripa mannen. I efterhand har poliserna vittnat om att mannen gav ett mycket lugnt intryck vid gripandet. 18-åringen anhölls senare samma natt.

Mannen har varit häktad sedan den 23 mars. Han har erkänt alla gärningar och förklarar sitt agerande med att han ville utföra ett dåd som var så hemskt att alla efteråt skulle ta avstånd från honom.

Ett femtiotal personer befann sig i skolans lokaler när attacken ägde rum.

Rättegången mot 18-åringen återupptas på måndag.

Följ ämnen i artikeln