Sicilien drabbat av flera bränder

Publicerad 2023-07-25

Ett flertal bränder drabbar nu även Sicilien.

Flygplatsen i Palermo har tvingats att stänga och tågtrafik ställts in.

Bränderna har nått Palermos utkanter och ett stort antal människor har evakuerats.

Precis intill flygplatsen Falcone Borsellino i utkanten av Palermo rasar nu en brand som fick flygplatsen att stänga under morgonen. Under förmiddagen öppnade den upp igen för ett ”begränsat antal avgångar”.

Flera avgångar har ställts in och del ankommande flyg har omdirigerats till flygplatsen i Trapani på den västra delen av ön.

De regionala myndigheterna har utfärdat en röd varning för sex av öns nio provinser.

Varningen är den allvarligaste och myndigheterna varnar för att värmen ”sannolikt kommer att generera bränder med mycket hög brandintensitet och extremt snabb spridning”.

Lågor slår upp bakom ett bostadshus i Ciaculli nära Palermo.

Har nått Palermos utkanter

Enligt den lokala räddningstjänsten brinner det just nu på flera platser runt Palermo. I arbetet med att släcka bränderna används bland annat brandflyg.

”Till följd av de senaste dagarnas höga temperaturer drabbas regionen just nu av flera bränder i vegetationen”, skriver den lokala räddningstjänsten på ön.

Den lokala tidningen Palermo Today rapporterar att bränderna även nått stadens västra utkanter. I området Baida ska hundratals människor ha evakuerats från bränderna. Totalt ska det brinna på runt 55 platser på ön under tisdagsmorgonen.

Det brinner på berget Monte Monaco.

”Vi hör sirener och explosioner, vi är omringade av elden”, säger en boende i området till tidningen.

Totalt ska över 1 500 personer ha evakuerats av myndigheterna.

Samtidigt har värmen gjort att regionen drabbats av flertalet stora strömavbrott och samtidigt som räddningstjänsten bekämpat bränderna, har flera personer behövt räddas ur hissar som fastnat.

Förutom runt Palermo härjar även bränder på Siciliens nordvästliga spets. Vid den populära turiststaden San Vito Lo Capo syns hur berget Monte Monaco intill samhället staden står i lågor.

Svårt för räddningstjänsten att nå fram

Bränderna har skapat flera problem för räddningstjänsten på ön. I byn San Martino delle Scale i Palermos utkanter, dog en 88-årig kvinna i sitt hem då ambulansen inte kunde komma fram, det rapporterar Palermo Today.

Kvinnan ska ha haft hög feber och ambulansen ska ha larmats men inte kunnat ta sig fram till kvinnans hem på grund av bränderna i området.

Branden rasar intill flygplatsen

Skapar problem i trafiken

Förutom flygtrafiken har också bil- och tågtrafiken påverkats av bränderna.

Tågtrafiken mellan Palermo och flygplatsen ska ha ställts in och flera regionala tåg kan komma att försenas och ställas in. Ett flertalet vägar runt flygplatsen, bland annat motorvägen har även stängts av under förmiddagen.

För drygt en vecka sedan stängdes den andra internationella flygplatsen på Sicilien, den i Catania. Även då stängdes den till följd av en brand.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln